100 de pasari moarte au fost gasite infectate cu H5N1, pe insula Rugen de la Marea Baltica. Circa 300 de militari sint mobilizati sa curete regiunea, in timp ce avioanele Tornado survoleaza zona pentru a descoperi noi cazuri de gripa aviara. In regiune a fost instituita starea de urgenta.

Adio, paté de fois gras

"Nu e nici un motiv pentru cetatenii europeni sa nu consume carne de pasare. Trebuie sa reamintim ca vorbim despre o boala la pasari. Nu e o boala umana", incerca Markos Kyprianou, comisarul UE pe probleme de sanatate, sa-i linisteasca pe europenii speriati de gripa. In plus, ministrii agriculturii din cele 25 de state UE au decis ieri ca nu e cazul inca sa fie despagubiti crescatorii de pasari.

"Nu va panicati inca", scria "Journal de Dimanche", anuntind ca o lebada infectata cu H5N1 a fost gasita moarta in estul Frantei. Miza economica e extrem de ridicata in Franta, cel mai mare producator de carne de pasare din Europa, cu peste 900 de milioane de pasari vindute anual. Franta a anuntat deja vaccinarea tuturor pasarilor. "Nici un caz de gripa aviara nu s-a inregistrat la pasarile din crescatorii. E important sa reamintim aceasta realitate", incerca ministrul francez al Sanatatii, Xavier Bertrand, sa-i calmeze pe francezi. O criza a vinzarilor in domeniu ar insemna pierderea locurilor de munca pentru zeci de mii de francezi.

Scadere dramatica a vinzarilor

Patru pasari migratoare moarte din cauza virusului H5N1 au pus industria aviara din Grecia pe butuci.

Conform declaratiilor oficiale, vinzarile au scazut cu 95% incepind de simbata. Nici Italia n-a scapat de isteria aviara, producatorii de carne de pasare declarind ca cererea s-a micsorat cu 70% de la aparitia stirilor despre gripa aviara.

La cotet

Doua cazuri de gripa aviara linga Viena si o lebada moarta din cauza virusului la 10 km de granita sloveno-austriaca au determinat autoritatile din cele doua tari sa ordone inchiderea tuturor pasarilor in crescatorii.

Si in Ungaria s-a confirmat prezenta virusului H5N1 la pasari, in timp ce Slovacia asteapta testele care probabil vor confirma existenta.