Cand auzim de orasul Napoli, al treilea oras ca marime din Italia, o serie de prejudecati ne vin in minte: mafie, saracie, criza si haos. Insa dincolo de aceste prejudecati cand ajungi in acest oras, nu ai cum sa nu observi magia, arhaicul si toate misterele sale.

Orasul Napoli, al treilea oras ca intindere si numar de locuitori din Italia se evidentiaza printr-un numar impresionant de castele si piete. Centrul sau vechi a fost inscris pe lista patrimoniului UNESCO in 1995.

Napoli este plin de castele si piete. Dintre ele, Castelul Nou (Castel Nuovo ori Maschio Angioino) este cel mai cunoscut, fiind construit in secolul al XII-lea, la ordinul lui Carol I de Anjou.

Insa nu doar aceste obiective ii dau farmec orasului, care este un amestec de perioade istorice, ci stradutele inguste, agitatia continua, scuterele supraaglomerate cu 3-4 persoane, blocurile scoase parca “scoase din alta epoca” si catacombele sale.

  • “Napoli sotterranea”, “fata intunecata“ a orasului

Napoli m-a uimit cu fata lui nevazuta, care se afla in subteran. “Napoli sotterranea” dateaza de 5000 de ani, de la sfarsitul erei preistorice. Grecii au fost primii care au exploatat partea subterana a orasului prin constructia zidurilor. Ulterior, romanii au construit la 400 de km adancime un apeduct foarte lung numit Claudio care a unit o serie de tunele secrete ale orasului.

In secolul al XVII-lea, orasul s-a extins si nobilii au gasit resursele sa mareasca si apeductul si atunci au sapat mai mult in pamant. In 1884, apeductul a fost inchis din cazua unei epidemii de holera. In timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, “Napoli Sotterranea” a fost folosit ca adapost pentru locuitori.

Pe langa apeduct, din “Napoli sotterranea” fac parte Teatrul Greco-Roman ascuns sub o casa specifica napoletana, numita “basso”. Acesta a fost unul dintre cele mai intinse teatre din intreg Imperiul Roman, unde pana si Imparatul Nero a venit sa cante. Scriitorii antici spuneau ca acesta isi obliga auditoriul sa aiba niste bratari in timp ce aplaudau pentru ca sa se auda foarte tare, incat niciun cutremur sa nu poata sa-l faca sa se opreasca din cantat.

Pentru a explora o parte din “Napoli sotterranea”, ghidul iti da o lumanare si te duce prin tunele stramte care te fac sa te simti intr-un roman vechi despre cavaleri si printese, cu intrigi si multe pagini de istorie.

Citeste si:
Cele mai frumoase castele din România
Cele mai frumoase castele din...

  • Pompei sau despre cum traiau romanii

O alta fila de istorie care m-a impresionat se afla langa Napoli. Orasul roman Pompei, unic in lume, este celebru deoarece este dovada vie a ceea ce a fost societatea romana. Acesta a fost distrus in urma eruptiei vulcanului Vezuviu in anul 79 dupa Hristos. Descoperit in 1748 absolut intamplator, el arata multe detalii despre modul cum traiau romanii in aceea perioada.

M-a surprins faptul ca desi ca au trecut aproape doua milenii de la eruptia vulcanica, foarte multe lucruri erau extrem de bine conservate. Se puteau observa toate camerele mari, stilul corintic al constructiilor, frescele colorate, diverse parti ale ustensilelor casnice.

Ceea ce m-a mai impresionat este un anumit contrast intre cultura si erotism. Societatea romana era mult mai complexa decat ma asteptam.

In Pompei, existau doua teatre, unul mare (“grande”) si unul mic (“piccolo”), case impresionante ale nobililor si multe temple, insa si locasul cu prostituate, unde se pot observa o serie de fresce erotice. Astfel, una dintre cele mai bine pastrate parti ale orasului este bordelul, o casa cu multe camere inguste, numite “Lupanare”.

Citeste si:
Proteste violente în Italia din cauza noilor restricțiilor anti-COVID
Proteste violente în câteva...

Napoli si imprejurimile sale au mult mai mult farmec in locurile la care nu te astepti decat in cele gasite intre paginile unei carti turistice despre obiectivele sale. Cum si Pompei impresioneaza prin impactul "lupanarelor" decat prin alte aspecte ale vietii romane la care majoritatea ne asteptam.

Sursa Foto: Oana Tudorascu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.