Pe 9 august 1945, la ora 11.02, la trei zile dupa ce SUA a lovit Hiroshima, a fost lansata o bomba atomica asupra localitatii japoneze, in urma careia 40.000 de oameni au murit pe loc, dar bilantul victimelor s-a marit considerabil in urmatorii ani din cauza radiatiilor.

Cel de-al doilea bombardament nuclear din istoria lumii este comemorat in fiecare an, la aceasi ora, la care in 1945, bomba a fost lansata de catre un avion american.

Pe 9 august 1945, la ora 11 si 2 minute a fost aruncata bomba atomica "Fat Man" asupra orasului nipon Nagasaki, declansand un haos total in Japonia.

Norul ciuperca, provocat de explozie, s-a ridicat la 18 kilometri inaltime in atmosfera. Potrivit Publika.md, acum 66 de ani, Statele Unite ale Americii, aflate in razboi cu Japonia, au decis sa atace Hiroshima si Nagasaki cu bombe atomice, crezand ca astfel va grabi sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In total, in urma bombardamentelor au murit 210.000 de oameni, in timp ce alte persoane au decedat din cauza radiatilor si malnutritiei.

Intr-un articol publicat duminica in Mainichi Daily News, primarul Tomihisa Taue a scris: "trebuie sa lasam la o parte miturile si sa confruntam realitatatea".

"In declaratia sa de pace din acest an, Nagasaki va face din nou apel la sfarsitul armelor nucleare, crearea unei zone non-nucleare in Asia de nord-est si consacrarea in lege ale celor trei principii non-nucleare ale Japoniei", a afirmat primarul.

Taue a spus ca "trebuie sa propagam adevarul pentru a preveni repetarea greselilor din trecut".

Statele Unite nu au prezentat niciodata scuze pentru atacurile de la Hiroshima si Nagasaki, desi guvernul nipon a cerut acest lucru in repetate randuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.