Administratia Obama, in cautare de solutii la violentele care continua in Libia, s-a aratat prudenta miercuri in legatura cu o interventie militara pentru inlaturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi, subliniind totusi ca "nu exclude nicio optiune", comenteaza AFP.

"Exista multa prudenta pe tema actiunilor pe care le-am putea initia in alte domenii in afara de sustinerea adusa misiunilor umanitare", a declarat secretarul de Stat Hillary Clinton, in timpul unei audieri in Senat, la Washington. Sefa diplomatiei americane a descris o situatie incerta, in conditiile in care trupele loiale colonelului Gaddafi incearca sa contraatace, relateaza MEDIAFAX.

Statele Unite se tem ca, pe termen lung, "Libia ar putea sa se afunde in haos si sa devina o uriasa Somalie", adica un teritoriu fara legi sau Guvern, unde si-ar putea gasi refugiu membri ai retelei al-Qaida.

Hillary Clinton s-a referit de asemenea la avertizarea Ligii Arabe in legatura cu orice interventie militara straina. "Problema dificila de a afla daca este nevoie de o interventie pentru a-i ajuta pe cei care se opun in Libia (regimului Kadhafi), si sub ce forma, este foarte controversata in Libia si in comunitatea araba", a subliniat ea.

Liga Araba intentioneaza insa sa sustina crearea unei zone de interdictie aeriana in Libia, idee dezbatuta in ultima saptamana de Statele Unite si aliatii lor din NATO.

O astfel de initiativa, care ar fi dificil de pus in practica, este sustinuta de senatorii americani, in special de presedintele Comisiei de Afaceri Externe, John Kerry, aliat democrat al presedintelui Barack Obama. "Cred ca suntem departe de o astfel de decizie", a spus Hillary Clinton, chiar daca aceasta optiune este "analizata" de Washington si aliatii sai.

Ea a subliniat ca Statele Unite "nu vor exclude nicio optiune, cat timp Guvernul libian indreapta armele impotriva poporului sau".

  • Nave de razboi americane se indreapta spre Libia

Doua nave de razboi americane, intre care portelicopterul USS Kearsarge, au traversat Canalul Suez si au ajuns miercuri in Mediterana, pentru a se pozitiona in largul Libiei. Navele ar fi capabile sa asigure sustinere unor operatiuni umanitare, precum si militare. Dar deocamdata navele militare americane par mobilizate pentru a sustine operatiuni umanitare. [Marile puteri isi indreapta armele catre Libia]
Citeste si:
50 de ani de la primul pas pe Luna: Romania, printre tarile din...
50 de ani de la primul pas pe...

Alain Juppe, noul ministru francez al Afacerilor Externe, a apreciat marti ca o interventie militara in Libia ar putea fi "extrem de contraproductiva" in ceea ce priveste opinia publica araba.

Elliott Abrams, un analist conservator care critica frecvent administratia Obama, a apreciat miercuri ca ezitarea americana este "de inteles". "O interventie directa ar priva libienii de ceea ce egiptenii si tunisienii au castigat prin debarasarea de dictaturi fara o interventie straina: sentimentul ca ei controleaza destinul tarii lor", scrie el pe blogul Centrului de relatii externe (CFR). Abrams sugereaza o cale de mijloc, care ar fi inarmarea opozitiei libiene.

Intrebat in legatura cu ajutorul pe care Washingtonul l-ar putea aduce opozitiei, secretarul de Stat Hillary Clinton s-a aratat de asemenea prudenta. Potrivit lui Clinton, care s-a adresat unui alt grup de senatori, Statele Unite incearca sa afle care grupare este "legitima" si care este "oportunista". "Este prematur sa recunoastem un grup sau altul", a continuat ea.

Citeste si:
SUA: Un fost militar american ucis în Ucraina
SUA: Un fost militar american...

"Trebuie sa ne concentram pe misiunea umanitara, incercand in acelasi timp sa strangem informatii", a adaugat ea.

Citeste si: Zeci de romani vor sa ramana in Libia

Gaddafi ameninta cu "mii de morti"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.