Guvernul ungar a aparat luni, in Parlamentul European, legea sa controversata privind presa, subliniind ca aceasta are ca scop in special sa impiedice institutiile mass-media influente sa "spuna orice", relateaza AFP.

"Este convenabil sa conciliezi libertatea de exprimare a presei si influenta sa asupra opiniei publice cu necesitatea de a nu spune orice", a apreciat vicepremierul ungar Tibor Navracsics, in cursul unei audieri in fata unei comisii parlamentare, la Strasbourg.

"Noi credem ca acest tip de masuri este necesar deoarece presa exercita o influenta foarte mare", a adaugat oficialul ungar, a carui tara a preluat la 1 ianuarie presedintia semestriala a Uniunii Europene. Premierul ungar, Viktor Orban, urmeaza sa mearga miercuri in plenul Parlamentului European, pentru a participa la o dezbatere, transmite MEDIAFAX.

Obligatia presei de a asigura o "relatare echilibrata", prevazuta de acest text, nu se aplica presei scrise, unde "fiecare poate sa scrie ce vrea", ci mai degraba "presei care are cea mai mare influenta", a subliniat Navracsics.

Presedintia ungara a UE da dovada de sovinism?

La randul sau, comisarul european responsabil cu acest dosar, Neelie Kroes, a repetat in fata eurodeputatilor ca un numar de puncte nu "par satisfacatoare la prima vedere".

Este vorba in special despre obligatia de inregistrare a tuturor institutiilor de presa, inclusiv a celor online, precum forumurile si blogurile, obligatia unei "relatari echilibrate" a evenimentelor nationale si europene, si despre procesul de numire a membrilor autoritatii pentru presa, controlata in intregime de personalitati apropiate partidului de la putere, Fidesz, a explicat ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.