Romania exprima dorinta includerii in formatul 5+2 al negocierilor pentru solutionarea conflictului transnistrean, dar participarea sa urma sa fie reprezentata de Uniunea Europeana. Totodata, subsecretarul american pentru Afaceri Politice, Daniel Fried, declara in 2008 ca R.Moldova nu trebuie obligata sa fie neutra, aceasta decizie trebuind sa-i apartina Chisinaului si nu Rusiei sau altei tari, se arata intr-o nota diplomatica americana publicate joi de WikiLeaks.

Mesajul diplomatic a fost trimis pe 27 octombrie 2008 de secretarul de Stat american de la acea vreme, Condoleezza Rice, dupa o reuniune a oficialilor din noua state membre ale Parteneriatului Extins pentru Nordul Europei (Expanded Partnership in Northern Europe - E-PINE), la care participase inclusiv asistentul secretarului de Stat pentru Europa, Dan Fried. Reuniunea, care avusese loc pe 2 octombrie 2008 la Vilnius (Lituania), s-a concentrat pe situatia din Georgia, Ucraina, Belarus, R.Moldova, Irak si Afganistan, relateaza MEDIAFAX.

"Pilvi-Sisko Vierros (director politic in cadrul Ministerului finlandez de Externe) a inceput discutia despre R.Moldova spunand ca obiectivul principal al OSCE il reprezinta negocierile oficiale in formatul 5+2. Romania ar dori sa fie integrata in acest format, dar participarea sa ar fi reprezentata de Uniunea Europeana", preciza mesajul diplomatic american.

"Influenta Rusiei in Transnistria este in crestere si se incearca relansarea planului de federalizare din 2003. Dan Fried a declarat ca R.Moldova nu ar trebui sa se simta obligata sa adopte un plan care ar avea efecte negative asupra tarii, reiterand sustinerea SUA pentru negocierile in formatul 5+2. Constitutia R.Moldova garanteaza neutralitatea, astfel ca nu este nevoie ca Statele Unite sa mai garanteze acest lucru. Daca Moldova doreste acest lucru, este alegerea lor; neutralitatea nu constituie un impediment pentru cooperarea bileterala", preciza mesajul diplomatic american.

Formatul 5+2 de negocieri in procesul de solutionare a crizei transnistrene se refera la OSCE, R.Moldova, Transnistria, Ucraina si Rusia, precum si la UE si SUA in calitate de observatori.

"Bjorn Lyrvall (director-general in cadrul Ministerului suedez de Externe) a declarat ca Uniunea Europeana trebuie sa transforme Republica Moldova intr-o optiune atragatoare pentru Transnistria, in acest sens UE putand recurge la un acord extins si la masuri de consolidare a increderii. Zygimantas Pavilionis (director politic in cadrul Ministerului lituanian de Externe) a apreciat ca R.Moldova este un succes partial, fiind momentul ca Uniunea Europeana sa treaca la lucruri serioase si sa isi completeze mandatul, prelungind si dezvoltand Misiunea de Asistenta la frontiera (EUBAM). In plus, UE trebuie sa fie pregatita sa aplice o misiune civila" in R.Moldova, adauga mesajul semnat de secretarul de Stat american.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

  • SUA: R.Moldova nu trebuie obligata sa fie neutra

Directorii politici au convenit, in cadrul acestei reuniuni, ca R.Moldova nu trebuie obligata sa fie neutra.

Subsecretarul american pentru Afaceri Politice, Daniel Fried, a subliniat ca aceasta este o decizie pe care trebuie sa o ia singura si nu este treaba Rusiei sau a altei tari. "Statele membre e-PINE ar trebui sa colaboreze cu (Vladimir) Voronin, care promoveaza suveranitatea R.Moldova", a declarat Fried, potrivit secretarului american de Stat.

Reprezentantul Letoniei, Peteris Ustubs, a explicat ca, desi situatia interna este dificila, in Republica Moldova au fost inregistrate unele progrese, adaugand ca o intalnire in format 5+2 (R.Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, plus SUA si UE ca observatori) ar putea fi posibila in viitorul apropiat.

Citeste si:
Julian Assange a fost arestat la Londra
Julian Assange a fost arestat...

Desi au considerat ca un acord al UE cu R.Moldova ar fi o evolutie pozivita pentru aceasta tara, participantii nu au fost de acord asupra datei la care sa fie semnat acesta, unii dintre ei preferand sa astepte pana dupa alegeri, scrie Rice. Participantii au subliniat ca opozitia moldoveana este in conflict si ar putea sa aiba nevoie de asistenta din partea tarilor e-PINE pentru a intelege importanta de a fi unita pentru succesul in alegeri, continua nota diplomatica americana.

Oficialii au conchis, de asemenea, ca este de dorit ca Georgia si Ucraina sa primeasca MAP (Planul de actiune in vederea aderarii la NATO) in decembrie, desi acest lucru este problematic, ca situatia din Georgia este ingrijoratoare, ca in Kosovo este necesara o tranzitie pasnica, iar Belarus ar trebui confruntata cu un mesaj comun. Alte subiecte s-au referit la Afganistan, Cuba, Irak si Orientul Mijlociu.

Mesajul diplomatic "confidential" a fost trimis la sediile ambasadelor americane din Chisinau, Copenhaga, Helsinki, Kabul, Kiev, Moscova, Oslo, Reykjavik, Riga, Stockholm, Tallinn, Tbilisi, Vilnius si la reprezentanta americana de la sediul NATO.

Citeste si:
Rusia acuză Ucraina că ar planifica să invadeze Transnistria
Rusia acuză Ucraina că ar...

Citeste si: Rusia vroia acord cu R.Moldova pe tema lansatoarelor de rachete


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.