Ministerul rus al Apărării a adus noi acuzații Ucrainei, la aproape un an de la declanșarea războiului. Moscova acuză Ucraina că ar planifica să invadeze regiunea separatistă Transnistria.

Rusia acuză Ucraina de o posibilă invadare a Transnistriei

Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că s-ar pregăti să organizeze un atac în Transnistria asupra forțelor armate rusești ca pretext pentru invazie. Se speculează că Ucraina ar pregăti o operațiune de invadare a regiunii separatiste din Moldova, acțiune la care vor participa și membri ai regimentului Azov.

„Potrivit informațiilor disponibile, regimul de la Kiev pregătește în viitorul apropiat o provocare armată împotriva Republicii Moldovenești Nistrene, care va fi efectuată de unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei, inclusiv cu implicarea formațiunii naționaliste Azov (recunoscută ca organizație teroristă în Rusia și interzisă - comentează TASS)", a precizat ministerul rus al Apărării.

Ministerul rus al Apărăii a afirmat că planul Ucrainei este să dea vina pe Rusia pentru conflict, iar „sabotorii ucraineni implicați în invazia înscenată vor fi deghizați în uniforme de militari ai Forțelor Armate ale Federației Ruse". Occidentul a îndemnat autoritățile de la Chișinău să oprească orice interacțiune cu administrația transnistreană care se află sub influența Moscovei, a declarat ministrul adjunct de externe rus Mihail Galuzin.

La începutul lunii februaria, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Rusia că ar plănui o lotivură de stat la Chișinău pentru a schimba puterea în stat și pentru a implica și Transnistria în războiul său cu Ucraina. Regiunea separatistă Transnistria s-a separat de Molodva în anul 1990. După căderea Uniunii Sovietice în 1991, separatiștii pro-ruși din Transnistria au dus un război sângeros cu forțele guvernamentale de la Chișinău.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Relațiile dintre Moldova și Rusia se înrăutățesc

În ultima perioadă, tensiunile dintre Republica Moldova și Rusia s-au înrăutîțit din ce în ce mai mult. La începutul lunii februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi înștiințat-o pe președintele Moldovei, Maia Sandu, despre planul Rusiei de a efectua o lovitură de stat la Chișinău.

La scurt timp, oficialul moldovean a confirmat zvonurile. Aceasta a atenționat populația din Moldova despre o posibilă lovitură de stat, despre o posibilă provocare a populației de a se implica în acțiuni de protest și alte mișcări pregătite să aducă haos și instabilitate. Autoritățile de la Moscova au negat aceste acuzații, afirmând că toate acestea fac parte din planul Ucrainei de a implica Moldova în război.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

De asemenea, tensiunile s-au agravat și după ce mai multe rachete au străbătut spațiul aerian moldovenesc, iar în câteva dintre cazuri bucăți din rachetă au căzut în localități din nordul Moldovei.

Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, a declarat că Chişinăul este pregătit, datorită sprijinului din partea partenerilor internaționali.

„Instituţiile noastre au plănuit răspunsuri pentru întreg spectrul de ameninţări. Bineînţeles, avem mijloace limitate, dar nu suntem singuri”, a spus el.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Februarie 2023 - 02 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.