Atacul autoritatilor de la Bruxelles la adresa Frantei, determinat de controversata politica fata de romi, este de o duritate fara precedent in cazul unui stat mare din UE.
"Evenimentul este suficient de rar pentru a fi dezvaluit (...) si aplaudat", aprecia, miercuri, cotidianul La Libre Belgique, la unison cu restul presei europene, scrie MEDIAFAX.

Dupa tumultul provocat de declaratiile comisarului pentru Justitie, Viviane Reding, institutiile europene au incercat sa tempereze tonul. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si-a exprimat sustinerea personala fata de Reding, distantandu-se insa de unele dintre declaratiile acesteia si respingand categoric orice paralela intre expulzarea romilor din Franta si deportarea tiganilor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Ca si majoritatea celorlalte state membre UE, si Franta a mai facut obiectul unor proceduri de infringement, insa, pana in prezent acestea au vizat dosare politice mult mai putin sensibile.

Amenintarea de declansare a unei noi proceduri impotriva Parisului risca, prin modul in care a fost formulata, sa altereze si mai mult imaginea Comisiei in randurile francezilor, care sunt intotdeauna prompti cand este vorba despre denuntarea institutiilor europene, avertizeaza observatorii politici europeni.

Autoritatile de la Bruxelles nu au uitat ca, in 2005, electoratul francez a respins, cu o majoritate covarsitoare, proiectul Constitutiei europene, punand astfel in pericol fragila constructie a edificiului european. "Este imperativ sa se revina la o situatie de calm, de ambele parti", a apreciat Jean-Dominique Giuliani, presedintele Fundatiei Schuman, specializata in politici europene.

Actualele tensiuni reamintesc de situatia din 2000, cand relatiile dintre institutiile europene si Austria au fost grav afectate de intrarea extremei-dreapta in guvernul de la Viena, comenteaza AFP. Austria a fost izolata pe plan european, iar presedintia semestriala a UE - asigurata atunci de Franta - a interzis statelor membre sa acorde sprijin candidatilor austrieci care incercau sa obtina posturi in organizatii internationale.

Citeste si:
Silvio Berlusconi, internat la terapie intensivă. Starea fostul...
Silvio Berlusconi, internat...

Mai recent, in 2008, comisarul european pentru Justitie Jacques Barrot a atacat de mai multe ori Italia din cauza politicii sale fata de romi. Francezul Jacques Barrot a adresat un avertisment Guvernului italian, condus de Silvio Berlusconi, atragand atentia asupra practicilor incompatibile cu dreptul comunitar in timpul unui recensamant al romilor din Peninsula. "Nu voi tolera niciun text, nicio practica incompatibila cu dreptul comunitar", a spus Barrot atunci. "Nu putem avea discriminare in UE din cauza nationalitatii", a adaugat el.

Avertismentul, de care autoritatile italiene au tinut cont, a fost repetat, aproape cuvant cu cuvant, in discursul de marti al lui Viviane Reding, care i-a succedat in functie lui Barrot. "Vreau sa fie clar: discriminarile etnice si rasiale nu-si au locul in Europa", a spus ea.

Citeste si:
Viviane Reding denunta miturile populiste privind imigrantii
Viviane Reding denunta...

Citeste si: [Human Rights Watch catre Frantei: Incetati cu expulzarea romilor!]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.