Nichita Stanescu, unul dintre cei mai valorosi poeti romani, va fi celebrat in orasul italian Lucca (Toscana), comemorand 27 de ani de la moartea poetului.
Poeta si artista romana stabilita in Italia, Ana-Olimpia, organizeaza in data de 31 martie 2010, evenimentul “Nichita Stanescu (1933-1983) - Il poeta poliedrico/ Piccola incursione nella poesia romena contemporanea”// Nichita Stanescu - Poetul poliedric / Mica incursiune in poezia romana contemporana.

Serata de poezie va fi gazduita de unul dintre cele mai cunoscute locuri pentru arta si lectura din Lucca , Libraria Edison, ce isi are sediul in unul dintre numeroasele palate lucchese, Palazzo Cenami/Palatul Cenami. Romanca spera ca acesta va fi un bun prilej pentru scena artistica locala de a descoperi inestimabila valoare a unui poet roman contemporan, intr-un moment in care tot ceea ce inseamna "romanesc" este prea usor stigmatizat in Peninsula.

“Pasiunea pentru poezia lui Nichita si dorinta de a contracara imaginea nu tocmai favorabila a comunitatii romanesti, m-a determinat sa pun suflet in organizarea acestei seri dedicate poetului <<poliedric>> Nichita Stanescu. <<Poliedric>> pentru ca sursele sale de inspiratie sunt atat de variate. Le regasim apoi transformate stanescian, in creatia sa. Vreau sa le arat in acest fel prietenilor mei ca Romania nu se reduce numai si numai la Dracula, Mutu si Chivu sau la vinul romanesc si ca avem o cultura bogata, valoroasa, care merita sa fie apreciata”, spune Ana-Olimpia.

Vor vorbi despre creatia marelui poet roman, Dario Briganti, Maria Pia Moschini, cunoscuti pe scena culturala toscana si Ana-Olimpia, reprezentanta a comunitatii romanesti din Provincia Lucca.

Ana-Olimpia locuieste in Italia de mai multi ani. Aici a fost laureata a concursului national de poezie “Ungaretti”- sectia “Haiku”. A publicat inca din anul 1992 poezie haiku, in diverse reviste, ziare si antologii in Romania, Japonia, SUA, Croatia, Franta si Italia. A publicat eseul in limba italiana “Il gioco e la dominante dei sensi nello haiku -- Il haiku guardato dalla prospettiva PNL”/ Jocul si dominanta simturilor in haiku sau haiku-ul privit din perspectiva PNL (Programarii Neuro Lingvistice]. Semneaza si se afirma in spatiul public italian cu prenumele “Ana-Olimpia”, pentru ca astfel isi poate defini cel mai corect personalitatea artistica. In mica si cocheta asezare toscana Lucca, Ana-Olimpia scrie si raspandeste lectii de haiku si iubire pentru poezie.

Dario Briganti
este unul dinre managerii Librariei Edison din Lucca si in acelasi timp un italian indragostit de cultura romana si de Romania, pe care o viziteaza ori de cate ori are ocazia. Este de asemenea un impatimit al scrierilor lui Emil Cioran care devine frecvent subiect de discutie cu prietenii intru filosofie.

Maria Pia Moschini
este una dintre figurile active din lumea literara a Toscanei care incearca sa mentina vie atmosfera literara la faimoasa cafenea a Florentei, "Le Giubbe Rosse". Este indragostita de poezie, fapt pentru care organizeaza an de an, impreuna cu Liliana Ugolini si Cristina Landi, “Ziua Internationala a Poeziei”, la Florenta. A publicat recent la editura Gazebo, “Il salottino degli ospiti invizibili” /"Anticamera oaspetilor invizibili” - o colectie de povestiri suprarealiste, un gen particular de povestiri, intalnit doar in literatura franceza.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.