Fostul presedinte al R. Moldova, Vladimir Voronin, a declarat marti seara ca Washingtonul ar fi santajat Chisinaul sa trimita militari in Afganistan, in schimbul asistentei financiare de 262 milioane de dolari, oferita recent de guvernul american.

Vladimir Voronin a afirmat la un post de televiziune apropiat Partidului Comunistilor ca Statele Unite santajeaza Republica Moldova pentru fiecare militar trimis in operatiunile de pace din strainatate, relateaza Jurnal.md, citat de NewsIn.

In plus, fostul lider al regimului comunist de la Chisinau sustine ca oficialii americani l-au santajat in timpul mandatului sa trimita militari in Irak in schimbul ajutoarelor venite prin intermediul programelor americane destinate tarilor sarace.

De asemenea, liderul Partidului Comunistilor, care acum este in opozitie, acuza actuala putere de la Chisinau ca a primit recent cele 262 de milioane de dolari asistenta financiara din partea SUA, in schimbul acceptului de a trimite militari moldoveni in Afganistan. "Nu piere lumea fara credite. Viata unui om este mai pretioasa decat niste milioane de dolari", a spus fostul presedinte in interviul acordat aceleiasi televiziuni. Voronin a oferit exemplul razboiului dus de Uniunea Sovietica in Afganistan, unde au murit si cateva sute de cetateni moldoveni.

Washingtonul nu a reactionat, deocamdata, la acuzatiile de santaj ale fostului lider de la Chisinau. Declaratiile lui Voronin sunt insa respinse de autoritatile de la Chisinau.

"Republica Moldova trebuie sa fie parte integranta a sistemului politic mondial si in acest sens trebuie sa coparticipe inclusiv in misiuni de asigurare a securitatii. Nimeni, niciodata, nu poate conditiona o tara suverana in a face sau a nu face ceva", a spus premierul Republicii Moldova, Vlad Filat.

Raspunsul presedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a fost si mai categoric: "Sunt niste inventii de ale lui. Nu am luat si nu vom lua o decizie sa trimitem militarii nostri la lupta in Afganistan sau in Irak. Am putea decide sa trimitem doar forte pacificatoare, asa cum s-a practicat pana acum".

Republica Moldova a participat din vara anului 2003 la operatiunile postconflict din Irak, unde a trimis in sase contingente peste 100 de genisti, aproape toti instruiti in Statele Unite. Niciun militar moldovean nu a murit in cadrul acestor operatiuni, unul a fost insa ranit. La sfarsitul anului 2008, Chisinaul a retras contigentul militar din Irak la solicitarea autoritatilor irakiene.

Ministrul Apararii, Vitalie Marinuta, a declarat dupa o vizita recenta in Statele Unite ca Republica Moldova ar putea trimite militari angajati cu contract si in Afganistan, dar numai dupa o aprobare a Parlamentului, singurul in masura sa ia o asemenea decizie.

In prezent, Republica Moldova are observatori militari in Liberia, Coasta de Fildes si Sudan, toti sub egida ONU.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.