Zeci de mii de cetateni din Republica Moldova, cea mai saraca tara din Europa, vor putea lucra in curand in Marea Britanie si in alte state europene, in urma politicii controversate a Bucurestiului de a le oferi cetatenie romana.

Presedintele roman Traian Basescu si-a reafirmat anterior angajamentul de a le oferi moldovenilor drepturi de cetateni UE, in baza legaturilor istorice dintre Bucuresti si Chisinau, scrie cotidianul Daily Express, conform NewsIn. De asemenea, seful statului a anuntat masuri pentru accelerarea analizarii celor un milion de cereri primite deja de Guvernul roman.

Moldovenii nu au nevoie de viza pentru a lucra sau trai in Romania, dar un pasaport european le da dreptul sa calatoreasca in state mai bogate, precum Marea Britanie, pentru a-si cauta de munca.

Voci britanice sunt nemutumite ca Romania va da un nou aflux de muncitori imigranti. Un reprezentant al MigrationWatch UK, Andrew Green, a descris politica romana drept "scandaloasa". "Este timpul ca UE sa rezolve problema privind cine are dreptul la un pasaport UE. (...) In prezent, se afla complet in mainile guvernelor individuale, care pot ajunge la decizii bizare, adesea din motive interne", a spus britanicul, adaugand ca "romanii, grecii, spaniolii si italienii, toti par sa ofere pasapoarte multor oameni cu legaturi istorice, adesea inconsistente, cu tarile lor".

"Orice aparenta ca Marea Britanie isi poate controla granitele sau ca imigratia poate fi tinuta sub control atat timp cat ramanem in Uniunea Europeana este distrusa de aceasta dezvaluire", a subliniat si europarlamentarul formatiunii eurosceptice UKIP, Nigel Farage.

Republica Moldova a facut parte din Romania pana in 1940, cand a fost anexata de Uniunea Sovietica. Tara si-a castigat independenta in 1991 si este in prezent cea mai saraca tara din Europa. 80% din populatie trebuie sa supravietuiasca cu mai putin de o lira sterlina pe zi, iar 90% dintre tineri intentioneaza sa paraseasca tara, potrivit unui raport ONU.

Circa 600.000 de moldoveni lucreaza deja in in Marea Britanie si in alte tari din Europa, legal sau ilegal.

Zeci de mii de europeni au migrat in Marea Britanie dupa ce Romania si Bulgaria au aderat la UE , in 2007.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.