Ramasitele lui Adolf Hitler au fost arse in 1970 de catre agenti KGB-ul sovietic si aruncate intr-un rau din Germania, din ordinul direct al sefului Agentiei, a declarat un oficial inalt rus din securitate.

Seful departamentului care se ocupa cu arhivele din Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) - succesorul KGB-ului din fosta URSS - a prezentat pentru prima data lantul de evenimente care au dus la distrugerea corpului lui Hitler intr-un interviu acordat in exclusivitate agentiei de stiri Interfax si preluat de CNN.

Generalul Vasili Khristoforov a declarat ca documentele secrete anterioare arata ca seful KGB-ului, Iuri Andropov, cu acordul prealabil al conducerii Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, a ordonat o operatiune top secreta pentru a distruge ramasitele lui Hitler, ale sotiei sale Eva Braun, si ale sefului propagandei naziste din Germania, Joseph Goebbels, cat si ale familiei acestuia.

Aceasta decizie a fost motivata de temerile de KGB-ul sovietic si a conducerii Partidului Comunist ca un loc de veci al lui Hitler ar putea deveni un lacas de cult pentru suporteri cu idei fasciste, conform documentelor.

Operatiunea, cu numele de cod "Arhivele", a fost realizata de un grup de agenti speciali KGB din Magdeburg, Germania de Est, unde corpurile conducatorilor nazisti au fost ingropate in secret in data de 21 februarie 1946, pe teritoriul unei instalatii militare sovietice, a mai spus Khristoforov .

"Ramasitele au fost arse pe un foc in afara orasului Shoenebeck, la 11 kilometri de Magdeburg, apoi cenusa a fost si aruncata in raul Biederitz", a precizat generalul, citind dintr-un document datat 4 aprilie 1970.

Trupurile lui Hitler, Braun si ale familiei Goebbels a fost descoperit de catre armata sovietica in mai 1945. Potrivit istoricilor, moartea lui Hitler din data de 30 aprilie 1945 a fost o combinatie intre sinucidere prin impuscare si otravire cu cianura, atunci cand armata sovietica a intrat in capitala Germaniei naziste.

La inceputul lunii iunie a aceluiasi an, sovieticii au ingropat corpurile lor intr-o padure din apropierea orasului Rathenau din Germania.

In martie 1970 insa, sovieticii au decis sa renunte la garnizoana si sa o lase in grija autoritatilor est-german civile. De aceea, opt luni mai tarziu, ei au mutat corpurile si le-au reinmormantat pe terenul de langa garnizoana Armatei Sovietice in Magdeburg. Atata timp cat locul de veci al liderilor nazisti ar fi fost pe teritoriul unei garnizoane sovietice, ar putea fi tinute in secret si departe de straini.

"Insa, dupa reorganizarea unitatilor armatei sovietice, decizia a fost sa distruga totusi prin ardere ramasitele tiranului", a explicat Khristoforov, care a numit acesta hotarare "o decizie rezonabila", date fiind circumstantele. Khristoforov a mai spus ca tot ce a mai ramas din cadavrul lui Hitler sunt fragmente din maxilarul sau si din craniu, elemente care sunt pastrate in Rusia.

Generalul rus este convins ca nu exista nicio indoiala ca fragmentele osoase sunt originale. Numeroase alte fragmente ale dictatorul german exista in alte tari, a mai spus el. "Maxilarul lui Hitler este pastrat la arhivele FSB, iar fragmente din craniul lui Hitler sunt la Arhiva de Stat. Nu exista alte parti ale corpului lui Hitler, in afara de aceste probe confiscate pe 5 mai 1945. Totul altceva din Hitler ca a ramas al lui Hitler a fost ars in 1970", a adaugat el.

Misterul nu este cu totul deslusit pentru unii experti, deoarece cercetatorii americani nu prea abroba varianta ruseasca si se indoiesc de faptul ca aceste fragmente osoase ar fi, intr-adevar, din corpul lui Hitler.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.