Sperantele investitorilor austrieci pentru o guvernare functionala in Romania raman neimplinite, dupa un rezultat al alegerilor care nu va rezolva haosul politic intern, iar Romania nu are nevoie de un '"one-man-show", ci de reforme si masuri de reducere a cheltuielilor, scrie presa austriaca.

Wirtschaftsblatt, un important cotidian economic din Austria, titreaza "Regele a murit, sa traiasca regele" si explica faptul ca un raport de putere clar ar fi putut rezolva haosul politic intern din Romania dupa alegeri, dar prin victoria lui Traian Basescu totul ramane ca inainte.

"Dorinta investitorilor austrieci activi in Romania - o guvernare functionala - ramane in contextul rezultatelor alegerilor de duminica ca o rugaminte pioasa adresata divinitatii. Alegerile prezidentiale, care ar fi trebuit sa aduca claritate printr-un raport de forta evident in climatul politic intern atat de tensionat, au facut exact contrariul. Basescu si-a adjudecat fotoliul prezidential cu greu, la diferenta mica fata de competitorul sau", se arata in articol, relateaza NewsIn.

Publicatia economica mai atrage atentia ca din cauza crizei politice interne a fost declansata "si o veritabila debandada financiara": finantarea asteptata de la FMI a fost amanata pe anul viitor, iar Romania este inca, la sfarsitul anului, fara buget pentru 2010 - "un adevarat esec in opinia creditorilor".

Anton Putz, director al unei firme austriece de materiale de constructii, sustine ca ar saluta o guvernare majoritara care sa puna in aplicare "o politica economica structurata", intrucat in ultimii ani s-a facut simtita lipsa unui concept consecvent.

Cu toate acestea, remarca ziarul, la Bucuresti se fac inca eforturi pentru descoperirea unei formule parlamentare functionale si pare ca pozitia unor partide ca PNL sau UDMR sa fie tot mai flexibila, existand semnale ca ar fi dispuse la un dialog cu PDL.

In acest context, Wirtschaftsblatt evidentiaza ca Austria este cel mai mare investitor strain din Romania, cu investitii de peste 10,5 miliarde in primele trei trimestre, adica 19% din totalul investitiilor straine. Primii cinci investitori austrieci din Romania sunt OMV, Erste Group, Raiffeisen, Porsche si Schweighofer.

La randul sau, cotidianul Der Standard titreaza "Vechiul presedinte, vechiul haos" si atrage atentia ca la Bucuresti nu se intrevede iesirea din criza. "Presedintele a fost ales in Romania, dar, spre deosebire de sperantele anterioare, nu exista o solutie pentru tensiunile politice. Prin rezultatul foarte strans de la prezidentiale, Basescu are prea putina putere pentru a impune singur un premier in parlament. Daca nu va fi dizolvat parlamentul si nu se vor organiza alegeri anticipate, va trebui ca PDL sa faca o coalitie cu PSD", scrie Der Standard.

"Cu toate acestea, increderea intre aceste doua partide este la un nivel nul din cauza comportamentului lui Basescu in cadrul fostei coalitii. Si indiferent de coalitia care se va forma pana la urma, este de asteptat sa nu existe unitate avand in vedere ca presedintele se amesteca mai tot timpul in politica de guvernare", continua articolul.

Asadar, concluzioneaza publicatia, nu exista premise imbucuratoare pentru instaurarea stabilitatii necesare obtinerii finantarii internationale care ar putea evita un colaps in Romania.

Romanii au ales duminica un presedinte care nu numai ca va perpetua haosul, dar va si contribui la desfasurarea acestuia intrucat isi depaseste constant limitele mandatului. Prin faptul ca s-a opus recunoasterii majoritatii din Parlament a transformat alegerile prezidentiale intr-un proces care sa desemneze si o noua guvernare. Asta nu arata numai o intelegere foarte problematica a democratiei, dar si o ignoranta fata de propria tara, care nu are nevoie acum de un 'one-man-show', ci de reforme si masuri de reducere a cheltuielilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.