Belgradul spera ca avizul Curtii Internationale de Justitie (CIJ) privind legalitatea independentei Kosovo va stopa continuarea recunoasterii internationale a autoritatilor de la Pristina, a declarat ministrul sarb de externe, Vuk Jeremici, relateaza AFP.
"Ceea ce dorim sa obtinem (dupa avizul CIJ - n.r.) este sa impiedicam orice noua recunoastere a Kosovo, sa blocam aderarea Kosovo la institutiile internationale unde statutul de membru este rezervat statelor suverane", a subliniat ministrul sarb intr-un interviu acordat ieri cotidianului Blit.

"Aceasta va reprezenta sarcina diplomatiei noastre. Daca vom reusi, va fi clar ca nu exista nicio alternativa privind revenirea la masa negocierilor" in legatura cu statutul Kosovo cu autoritatile de la Pristina, a adaugat Jeremici. El a mai declarat ca avizul CIJ, care are caracter consultativ, ar putea fi emis spre "mijlocul anului viitor".

CIJ, care este insarcinata cu rezolvarea diferendelor dintre state, a inceput la 1 decembrie audierile privind legalitatea proclamarii independentei Kosovo, la 17 februarie 2008. Audierile vor continua pana la 11 decembrie.

"Este putin probabil ca CIJ sa adopte o pozitie potrivit careia este acceptata modificarea unilaterala a frontierelor statelor pasnice, democratice si recunoscute international, impotriva vointei Consiliului de Securitate al ONU. Daca acest lucru este permis, totul este permis", a subliniat Jeremici.

Independenta Kosovo a fost recunoscuta pana acum de 63 de tari din lume, printre care Statele Unite si 22 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Kosovo nu este membru ONU.

Statele Unite, Rusia si Spania isi vor prezenta marti in fata CIJ pozitia in legatura cu legalitatea declararii unilaterale a independentei Kosovo fata de Serbia, proclamata la 17 februarie 2008. Fiecare tara va avea la dispozitie 45 de minute pentru a-si prezenta argumentele in fata celor 15 judecatori ai Curtii, principalul organism judiciar al Natiunilor Unite. In rapoartele scrise predate Curtii, Rusia - marea aliata a Belgradului - si Spania, care nu au recunoscut independenta Kosovo, apreciaza demersul Pristinei drept neconform cu dreptul international, spre deosebire de Statele Unite, principalul sustinator al kosovarilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.