Fostul director Gelsor, implicat in scandalul FNI si prieten bun al lui Sorin Ovidiu Vantu, Nicolae Popa, a fost prins intr-un final in Indonezia dupa 7 ani de urmarire. Institutiile statului competente fac tot posibilul sa-l aduca in tara cat mai repede.

Fostul director Gelsor si membru FNI, Nicolae Popa, in varsta de 45 de ani, fugit din Romania in anul 2000 si condamnat la 15 ani de inchisoare definitiv de Tribunalul Bucuresti, a fost arestat in Indonezia, potrivit oficialilor IGPR.

Misiunea Romaniei la Jakarta a solicitat autoritatilor locale facilitarea accesului la fostul director Gelsor, pentru acordarea asistentei consulare, potrivit Ministerului de Externe, informeaza NewsIn.

Nicolae Popa, urmarit prin INTERPOL, a fost arestat in ziua de 2 decembrie 2009, in Indonezia, la Jakarta. "Demersurile ulterioare acestei arestari sunt derulate intre INTERPOL - Bucuresti si INTERPOL - Jakarta. Potrivit informatiilor primite de Ambasada Romaniei la Jakarta, INTERPOL- Bucuresti a fost informat de catre INTERPOL – Jakarta in legatura cu arestarea si formalitatile complete ce trebuie indeplinite pentru solicitarea si obtinerea extradarii", a precizat Ministerul de Externe.

Tribunalul Bucuresti a pronuntat sentinta in dosarul FNI pe 20 martie 2007, condamnandu-i la inchisoare pe cei 12 inculpati pusi sub acuzare in cauza. Ioana Maria Vlas a primit o pedeapsa de 13 ani inchisoare, Nicolae Popa - 15 ani inschisoare, Marian Petrescu, fost presedinte al SOV Invest, a primit trei ani cu suspendare, Mihaela Sima, fost director economic al SOV Invest - trei ani cu executare, Marius Andrei, fost cenzor extern independent al SOV Invest - patru ani, Gavril Batran, fost membru al Consiliului de Administratie al societatii - cinci ani, Stefan Boboc, fost presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) - trei ani, Cecilia Cezara Bebis, comisar coordonator al Departamentului de reglementare a pietie si intermediere financiara din cadrul CNVM - trei ani cu suspendare conditionata, Gheorghe Negura - trei ani, Mircea Ianculescu Muscel Ionescu - trei ani, Mircea Costescu - trei ani. Ultimii trei au fost membri ai Consiliului de incredere al FNI.

Potrivit Politiei, pe numele lui Nicoale Popa a fost emis mandat de arestare preventiva pentru evaziune fiscala. E acuzat de delapidare si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice. In descrierea facuta de IGPR pe pagina web a urmaritilor generali, la 18 septembrie 1998, in calitate de director general al SVM GELSOR SA a insusit din depozit 65.359 actiuni emise de SC INDUSTRIAL EXPORT SA la valoarea de 25.376 lei/actiune, care apartineau SOVINVEST SA si administrate de GELSOR SA pe care le-a remis unui intermediar in scopul de a fi vandute Bancii Agricole la un pret de 765.000 lei/buc., prejudiciul adus bancii fiind de aproximativ 50 miliarde de lei.

De ce abia acum?

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, bun prieten cu Popa a declarat pentru Mediafax, ca regreta ca acesta a fost arestat, deoarece il considera nevinovat, victima "manipularii uriase" in cazul FNI, relateaza Romania Libera. "Fereasca Dumnezeu! A fost o porcarie la vremea aceea. Din nefericire, a cazut victima acestei manipulari uriase", a raspuns Vantu la intrebarea referitoare la vinovatia lui Nicolae Popa, care este si fost membru in Consiliul de Incredere al Sov Invest - societatea de adminstrare a FNI.

Miza arestarii lui Popa poate fii insa "activarea" electorala a celor 300.000 de pagubiti ai FNI. "Arestarea lui Nicolae Popa ar putea capata, intr-un mod neasteptat, si valente electorale. Exista cel putin doua elemente care ar putea face legatura cu contextul politic actual. In primul rand, este vorba de cei peste 300 de mii de pagubiti de la FNI care acum ar putea deveni o masa de manevra in alegerile care vor avea loc peste cateva zile. Si, in al doilea rand, este vorba de relatia dintre Sorin Ovidiu Vantu si Nicolae Popa, pe de o parte, si cea dintre Sorin Ovidiu Vantu si Mircea Geoana, de cealalta", comenteaza Inpolitics, adaugand ca situatia este in avantajul lui Traian Basescu, care, pe intreaga durata a campaniei electorale, si-a facut un portdrapel din acuzatiile la adresa mogulilor, in general, dar si a lui Sorin Ovidiu Vantu. Totusi, pentru Geoana, subiectul ar putea fi unul devastator.

Oricum, toate institutiile statului sustin aducerea lui Popa mai repede in tara, fapt care poate veni mult in ajutorul lui Traian Basescu.

Inca doua persoane cautate prin Interpol vor fi aduse in tara

De asemenea, inca doua persoane dintre cele mai cautate de Politie vor fi aduse in tara in urmatoarele zile, a declarat seful Politiei, Petre Toba, dupa anuntarea oficiala a arestarii lui Nicolae Popa. Toba a precizat ca autoritatile de la Bucuresti au la dispozitie 20 de zile sa trimita la Jakarta documentele in cazul extradarii lui Nicolae Popa. Cele doua persoane care vor fi aduse in tara sunt acuzate de inselaciuni deosebit de grave, au declarat surse din Politie pentru NewsIn.

TB a finalizat documentele necesare pentru extradarea lui Nicolae Popa si le va trimite vineri la MJ

Potrivit purtatorului de cuvant al Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei, instanta s-a pronuntat in cursul zilei de joi, prin incheiere, in cazul extradarii lui Nicolae Popa, urmand ca motivarea respectivei incheieri, impreuna cu celelalte acte solicitate de autoritati, sa fie transmise vineri dimineata Ministerului Justitiei. Ministerul Justitiei sustine ca intre Romania si Indonezia nu exista "un instrument international bilateral ori multilateral aplicabil in materia extradarii", astfel incat cererea de extradare a lui Nicolae Popa va fi transmisa pe "canal diplomatic in temeiul curtoaziei internationale".

Cererea de extradare a lui Popa va fi transmisa pe canal diplomatic

Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Justitiei, "cererea va fi transmisa pe canal diplomatic in temeiul curtoaziei internationale autoritatilor competente indoneziene, intrucat intre Romania si Indonezia nu exista un instrument international bilateral ori multilateral aplicabil in materia extradarii". De asemenea, Ministerul Justitiei arata, in comunicat, ca nu a fost sesizat de Tribunalul Bucuresti in vederea intocmirii cererii de extradare cu privire la Nicolae Popa.

Dupa ce Ministerul Justitiei (MJ) va primi incheierea definitiva pronuntata de instanta privind indeplinirea conditiilor de solicitare a extradarii, insotita de documentatia completa prevazuta de lege, va realiza controlul de regularitate internationala si va intocmi cererea de extradare si va face formalitatile necesare in vederea traducerii acesteia si a documentelor anexate. Durata procedurilor gestionate de catre MJ, dupa primirea documentelor complete de la instanta, este de minimum trei zile lucratoare, mai arata Ministerul Justitiei.

Tribunalul Bucuresti a fost sesizat, joi, de Inspectoratul General al Politiei Romane pentru a initia procedurile de extradare a lui Nicolae Popa, fostul director Gelsor, care a fost prins, miercuri, in Indonezia, iar instanta va incepe sa faca demersurile in aceasta saptamana. Potrivit legislatiei in vigoare, in cazul lui Nicolae Popa este vorba despre o extradare activa, avand in vedere ca Romania este statul solicitant. Astfel, in baza Legii 302/2004, Ministerul Justitiei (MJ) are competenta de a intocmi cererea de extradare, dar numai pe baza unei incheierii motivate a instantei judecatoresti competente (n.r. in acest caz, Tribunalul Bucuresti), care stabileste ca sunt indeplinite conditiile prevazute in prezenta lege pentru a se solicita extradarea.

Tribunalul Bucuresti a primit, de la Interpol, o solicitare privind documentele necesare extradarii lui Nicolae Popa, retinut in Jakarta, printre care si incheierea prin care fostul director al Gelsor a fost condamnat definitiv la 15 ani de inchisoare, care trebuie transmise MJ. In primul rand, este solicitat mandatul de executare a sentintei TB, ramasa definitiva in cazul lui Popa. Totodata, Tribunalul trebuie sa stabileasca prin incheiere motivata daca sunt indeplinite conditiile pentru ca Popa sa fie extradat, dar si sa comunice de urgenta respectiva incheieri, in vederea solicitarii extradarii.

PICCJ face cercetari in cazul celor care l-au ajutat pe Nicolae Popa sa fuga din tara

Pe de alta parte, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a deschis un dosar in care face cercetari in privinta persoanelor care l-au ajutat pe fostul director Gelsor, Nicolae Popa, sa se sustraga executarii pedepsei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.