UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie, marcheaza pe 25 noiembrie Ziua internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor. Cu aceasta ocazie, europarlamentarul PSD, Corina Cretu atrage atentia ca aceasta lupta nu trebuie dusa numai in tarile sarace.

"Am avut saptamana aceasta o discutie foarte eficientas cu reprezentanti ai ONG-urilor de profil si cu cei ai Curtii Penale Internationale, cu privire la necesitatea unei combateri mai eficiente a violentei impotriva femeilor din zone de conflict. Este o saptamana dedicata luptei impotriva violentei la adresa femeilor, iar aceasta batalie trebuie sa o ducem nu numai in tari sarace sau in curs de dezvoltare, ci si in tari dezvoltate", a declarat Vicepresedinta Comisiei pentru dezvoltare a Parlamentului European (DEVE), Corina Cretu in cadrul unei conferinte de presa consacrate temei violentei impotriva femeilor, organizata in comun cu Karel de Gucht, comisarul european pentru dezvoltare si ajutor umanitar, conform unui comunicat de presa .

"ONG-urile - in special cele din plan local- sunt foarte importante in actiunea noastra de zi cu zi, fiind primele care sesizeaza cazurile de violenta impotriva femeilor si protesteaza, prin campanii, impotriva acestui fenomen. De asemenea, prin propunerile facute, ne ajuta la imbunatatirea cadrului normativ", a mai adaugat acesta

Potrivit deputatei europene, tinta noastra in acest moment este cresterea constientizarii asupra fenomenului violentei asupra femeilor. De asemenea, UE trebuie ajutata sa actioneze eficient pentru cresterea demnitatii femeilor in general respectiv pentru combaterea violentei impotriva acestora in special.

Comisarul De Gucht a afirmat si el ca "problemele nu sunt limitate la tarile sarace sau in curs de dezvoltare, dupa cum o dovedesc si statistici ingrijoratoare, potrivit carora o femeie din trei, in plan mondial, sufera de violente de natura sexuala cel putin o data de-a lungul vietii". Acesta considera ca trebuie pus capat impunitatii autorilor unor asemenea fapte, iar in cazul infractiunilor pe scara larga Curtea Penala Internationala poate fi un actor important, complementar instantelor nationale.

Violenta de gen este una dintre cele mai grave incalcari ale drepturilor omului si imbraca forme diferite – de la abuzuri la violuri, de la avortarea fetusilor feminini la mutilarea genitala. In intreaga lume, o femeie din trei este victima a acestor tipuri de violenta. Pentru eliminarea violentei impotriva femeilor e nevoie de actiuni in toate aspectele vietii sociale in fiecare zi. In prezent exista 89 de state care au o forma de prevedere legala privind in special violenta in familie, iar violul marital poate fi pedepsit in 104 tari; 90 de state au o forma de prevedere legislativa impotriva hartuirii sexuale, iar 93 au legi impotriva traficului de fiinte umane, arata un comunicat ONU.

Romania se numara printre statele care condamna violenta in familie, violul marital, hartuirea sexuala si traficul de fiinte umane si face progrese importante in fiecare an in aplicarea acestor legi. Violenta in familie ramane insa o problema de amploare nationala: conform Studiului Sanatatii Reproducerii din 2004, o femeie din trei a fost victima violentei verbale sau fizice a partenerului de viata iar in 2006, 151 de persoane au decedat ca urmare a actelor de violenta in familie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.