Romaniei ii va fi si mai greu sa se califice intr-o perspectiva apropiata in programul american Visa Waiver, in conditiile cresterii ratei de respingere a vizelor in anul fiscal 2009, arata Mark Frey, director al acestui program in cadrul Departamentului pentru Securitate Interna.
Dupa o scadere spectaculoasa a ratei de refuz a vizelor in 2008 fata de 2007 (de la 37% la 25%), rata de respingere a vizelor pentru Romania a crescut din nou in anul fiscal 2009, la 26,3%. Pentru ca o tara sa fie inclusa in programul Visa Waiver, deci pentru ca cetatenii ei sa fie scutiti de obligativitatea obtinerii prealabile a unei vize de intrare pe teritoriul american, rata de respingere a vizelor nu trebuie sa fie mai mare de 3%, potrivit legislatiei intrate in vigoare de la 1 iulie.

Din pacate, a explicat oficialul american pentru NewsIn, Departamentul pentru Securitate Interna nu poate, prin statutul sau, sa elimine criteriul pragului de respingere a vizelor, stabilit la 3%, pentru ca o tara sa fie inclusa in Visa Waiver. La aceasta se adauga usoara crestere a ratei de respingere a vizelor in cazul cetatenilor romani, pentru anul fiscal 2009. Cei doi factori "vor face si mai dificil pentru Romania sa se califice in termen scurt pentru programul Visa Waiver", a punctat Marc Frey, directorul Programului Visa Waiver.

El a adaugat ca Departamentul pentru Securitate Interna saluta recenta introducere a pasapoartelor electronice de catre Romania si isi pastreaza angajamentul de a conlucra cu tara noastra pentru a face progrese in indeplinirea celorlalte conditii care se pun pentru includerea in Visa Waiver.

Insa, subliniaza Marc Frey, "Departamentul pentru Securitate Interna este reticent in a propune sau a sustine un orizont de timp specific in acest proces". El spune insa ca institutia americana pe care o reprezinta va continua sa monitorizeze progresele Romaniei pentru indeplinirea tuturor cerintelor din Visa Waiver.

Noul ambasador american la Bucuresti, Mark Gitenstein, sugerase recent ca spera ca vor fi progrese in ceea ce priveste Visa Waiver pentru Romania pana la sfarsitul mandatului sau de trei ani. Departamentul pentru Securitate Interna se fereste insa sa se pronunte in legatura cu acest orizont de timp schitat de ambasador.

Pe de alta parte, intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei, ambasadorul a recunoscut ca procesul de includere a Romaniei in Visa Waiver este intarziat si de unele "controverse" interne americane. "Evident, ar fi fost mai usor pentru Romania sa ajunga la 10% decat la 3% (rata de refuz - n.r.). E o problema ce tine de politica americana. Congresul SUA a adoptat o lege care spune ca rata refuzurilor poate ramane de 10%, daca Departamentul de Securitate Interna poate implementa un sistem biometric prin care sa se poata stabili cand parasesc SUA detinatorii de viza. Controversa a fost: cine plateste? Departamentul de Securitate Interna (DHS) sau companiile de zbor?", a declarat ambasadorul american.

Intrebat daca sunt sanse ca limita pentru rata de refuz sa fie din nou ridicata la 10%, Marc Frey a spus ca pana acum nu exista un plan specific in sensul acesta si nici nu a fost adoptat un orizont de timp. "Potrivit legii americane, autoritatea DHS (Departamentul pentru Securitate Interna - n.r.) de a ridica rata de 3% de refuz a vizelor non-imigratie a fost suspendata la 1 iulie 2009 pana cand DHS va implementa un sistem biometric de monitorizare a iesirilor. DHS a testat un set de date biometrice culese de la cetateni straini care ieseau din Statele Unite prin doua aeroporturi, in iunie 2009, iar in prezent analizeaza rezultatele.Testarea acestor solutii va asigura ca sunt implementate cele mai bune proceduri, pentru a putea continua facilitarea calatoriilor in conditii legale consolidand in acelasi timp securitatea Statelor Unite", a conchis responsabilul american.

Subiectul vizelor a fost abordat si de vicepresedintele american Joe Biden in discutiile avute joi la Bucuresti cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Emil Boc. "In ceea ce priveste acordarea de vize pentru cetatenii romani, primul-ministru in exercitiu Emil Boc a aratat ca Romania a facut progrese semnificative pentru atingerea criteriilor tehnice de acces si a subliniat ca autoritatile romane sunt dispuse sa continue cooperarea cu autoritatile americane competente, in special cu Ambasada SUA la Bucuresti, pentru informarea cetatenilor romani cu privire la exigentele procesului de analizare a cererilor de viza", se arata intr-un comunicat transmis de Guvern la finalul intrevederii Boc-Biden.

MAE, "preocupat" de sansele Romaniei privind Visa Waiver

Romania a avut o rata de refuz a vizelor SUA de 26,3% in anul fiscal 2009, in crestere cu 1,3% fata de anul precedent, in conditiile in care acest indicator este cel mai mare obstacol pentru intrarea in programul Visa Waiver, prin care se elimina obligativitatea vizelor, potrivit datelor facute publice de catre Departamentul pentru Securitate Interna al Statelor Unite (DHS). DHS a publicat lista ratelor de refuz pe nationalitati pentru anul fiscal 2009 (octombrie 2008 - septembrie 2009). Rata Romaniei este una dintre cele mai mari din UE, singura tara care o depaseste fiind Marea Britanie, cu 27,8%.

Ministerul roman de Externe este preocupat de sansele pe care Romania le mai are pentru a nu mai necesita viza de intrare in SUA in viitorul apropiat, in conditiile cresterii ratei de refuz a vizelor la 26,3% si a coborarii pragului maxim de refuz la 3%, a comunicat institutia la 16 octombrie. Purtatorul de cuvant al MAE, Alin Serbanescu, a declarat pentru NewsIn ca MAE "a luat nota" de aceste date si a subliniat ca "rata de refuz nu intra in marja controlului direct al autoritatilor romane".

Refuzurile inregistrate la Ambasada SUA din Bucuresti pentru 2009 indicau o rata a refuzurilor de numai 21% . Rata finala de 26,3% a rezultat in urma adunarii inregistrarilor de refuz de viza de la toate ambasadele Statelor Unite din lume, a explicat Serbanescu.

Un alt element important este nivelul de informare al solicitantului, potrivit MAE. Un exemplu in acest sens este, potrivit ministerului, cel al revenirilor repetate ale unor aplicanti care au fost deja respinsi, desi conditiile relevante in ceea ce ii priveste nu s-au modificat. Aceasta situatie antreneaza cresterea in ansamblu a ratei de refuz, care se calculeaza prin raportare la numarul de aplicatii respinse si nu la numarul de solicitanti.

Bulgaria, Grecia, Polonia, Cipru si Romania sunt cele cinci tari din UE care nu sunt inca incluse in programul Visa Waiver, facilitate prin care cetatenii unei tari pot calatori in Statele Unite fara a avea nevoie in prealabil de obtinerea unei vize pentru intrarea pe teritoriul american de la Ambasada SUA, daca sederea se desfasoara pe o perioada mai mica de 90 de zile. Dintre cele cinci tari UE ai caror cetateni inca mai au nevoie de vize pentru a intra in SUA, Romania are rata cea mai mare de respingere a vizelor. Astfel, numai 17,8% dintre bulgarii care au solicitat viza pentru SUA au fost refuzati, 1,4% dintre cetatenii ciprioti, 2% dintre greci si 13,5% dintre polonezi.

Potrivit legislatiei SUA, o tara poate fi scutita de obligativitatea vizelor de calatorie, daca au fost respinsi mai putin de 3% dintre cetatenii respectivei tari care au solicitat o viza pentru Statele Unite. In afara acestui criteriu esential, admiterea in Visa Waiver tine si de indeplinirea anumitor criterii tehnice, precum implementarea pasaportului electronic, schimbul de informatii cu privire la persoanele suspecte de activitati teroriste, raportarea pasapoartelor furate/pierdute si implementarea programului Air Marshals pe cursele aeriene directe cu SUA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.