Ada Yonath, Venkatraman Ramakrishnan si Thomas A. Steitz au fost distinsi cu Nobelul pentru chimie, pentru cercetari in structura si functionarea ribozomilor si a legaturilor acestora cu crearea de noi antibiotice, se arata in motivarea Academiei Regale de Stiinte a Suediei.
Comitetul Nobel recompenseaza, astfel, studiile intreprinse intr-unul dintre cele mai "importante domenii ale vietii": modalitatea in care ribozomii transforma informatia ADN in viata, noteaza NewsIn.

Ribozomii produc proteine care controleaza chimia din toate organismele vii. "Toti ribozomii sunt cruciali pentru viata si, de asemenea, folositori pentru crearea ne noi antibiotice", potrivit comunicatului Comitetului Nobel.

Venkatraman Ramakrishnan (Marea Britania), Thomas A. Steitz (SUA) si Ada E. Yonath (Israel) au descris cum arata ribozomii si cum functioneaza ei la nivel atomic. Toti trei au utilizat metoda numita cristalografia razelor X, pentru a radiografia pozitia fiecaruia dintre sutele de mii de atomi care formeaza ribozomul.

In interiorul fiecarei celule din organism, exista molecule ADN, care contin amprente ale felului in care fiinta umana arata si functioneaza. Dar molecula ADN este pasiva si aici intervine rolul crucial al ribozomilor, care transforma amprentele in materie vie. Bazati pe informatia ADN, ribozomii produc proteine: hemoglobina, anticorpii, hormoni precum insulina si altele. Sunt zeci de mii de proteine in corpul omenesc, cu diferite forme si functii, care construiesc viata la nivelul chimic.

Fara ribozomi functionali, bacteriile nu pot supravietui, acesta fiind motivul pentru care ribozomii pot fi utilizati in crearea unor noi antibiotice. Cei trei laureati au generat modele 3D care arata legaturile dintre antibiotoce si ribozomi. Aceste modele sunt astazi folosite in cercetare pentru a dezvolta noi antibiotice, se mai arata in motivatia juriului.

In 2006, Ada Yonath si George Feher au castigat premiul Wolf pentru chimie, distinctie care deseori serveste ca barometru pentru viitorii castigatori de Nobel.

Israelianca a devenit cunoscuta pentru cercetarea in structura ribozomilor. Este in prezent director al Helen and Milton A. Kimmelman Center for Biomolecular Structure si al Assembly of the Weizmann Institute of Science. In 2008 a devenit prima femeie israeliana care a castigat un premiu pentru intreaga cariera de la L'Oréal si UNESCO, pentru cercetarea sa care a decoperit cum bacteriile devin rezistente la antibiotice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.