Fostul premier Dominique de Villepin si alti patru suspecti acuzati de un presupus complot impotriva lui Nicolas Sarkozy inainte de alegerile prezidentiale din 2007 sunt judecati incepand de luni la Paris, relateaza Le Monde.
Seful statului francez este parte civila in procesul lansat in urma asa-numitului scandal "Clearstream", dupa numele unui fisier cu conturi bancare secrete deschis la Luxembourg, in care figura si numele lui Sarkozy, informeaza NewsIn.

Audierile, care vor avea loc pana in 21 octombrie, se vor derula intr-o atmosfera foarte tensionata, dupa ce Sarkozy si de Villepin s-au atacat reciproc in presa, in ultimele saptamani. Astfel presedintele francez a criticat "smecheriile" imputate fostului premier al lui Jacques Chirac, care, la randul sau, l-a descris pe Sarkozy drept "necinstit". Dominique de Villepin a declarat vineri ca a fost urmarit de politie.

Procesul are o miza politica importanta pentru dreapta. De Villepin, care se prezinta drept un posibil concurent al presedintelui, in perspectiva alegerilor prezidentiale din 2012, risca pana la cinci ani de detentie si 45.000 de euro amenda pentru "complicitate la denuntare calomnioasa, uz de fals si tainuire".

In cursul anchetei judiciare, politia franceza a facut zeci de perchezitii, in special la ministerele apararii, de externe, la sediul Airbus, EADS si la cel al serviciilor secrete. Justitia a incercat sa stabileasca cine a facut si utilizat lista cu conturi bancare de la societatea financiara Clearstream, din Luxembourg. Potrivit acestor liste, sute de persoane, inclusiv Nicolas Sarkozy, ar fi detinut bani murdari.

Trimise intre mai si octombrie 2004 judecatorului de instructie Renaud Van Ruymbeke, sub forma de mesaje anonime, listele s-au dovedit a fi false, in 2005, La randul lor, judecatorii de instructie Jean-Marie d'Huy si Henri Pons au lansat o ancheta care a conchis ca Dominique de Villepin a fost principalul instigator al acestei operatiuni, care ar fi avut ca scop sa il elimine pe Nicolas Sarkozy din cursa pentru alegerile prezidentiale din 2007.

Dominique de Villepin a recunoscut ca a ordonat doua anchete extrajudiciare privind aceste liste atunci cand era ministru de externe si apoi de interne, dar se declara nevinovat si da asigurari ca nu l-a vizat niciodata pe Nicolas Sarkozy.

Parchetul a refuzat sa il urmareasca in justitie pe fostul premier in timpul anchetelor judecatorilor de instructie, dar l-a acuzat, in cele din urma, ca a permis derularea complotului, chiar daca nu a fost instigator.

Investigatia a aratat ca listele i-au fost transmise judecatorului Van Ruymbeke de catre un fost vicepresedinte al EADS, Jean-Louis Gergorin. La originea lor au stat, insa, documente autentice, obtinute de la Clearstream de un consultant, Florian Bourges, si de un jurnalist, Denis Robert. Cei doi vor fi judecati pentru abuz de incredere si furt. Ei au declarat ca i-au predat documentele adevarate omului de afaceri Imad Lahoud, recrutat la EADS de Gergorin. Expertizele comandate de judecatori a aratat cu Lahoud a fost falsificatorul.

Acesta a prezentat diverse versiuni ale afacerii, dupa care, la sfarsitul anului 2008, a marturisit ca este autorul si ca de Villepin stia totul. Si Gergorin a spus la sfarsitul investigatiei ca a actionat la ordinul fostului premier.

Alaturi de Sarkozy, s-au constituit parte civila alte 40 de persoane ale caror nume figureaza pe lista. Printre acestia se numara directorul FMI Dominique Strauss-Kahn, fostii ministri socialisti Laurent Fabius si Jean-Pierre Chevènement, actualul ministru de interne Brice Hortefeux, unul dintre predecesorii sai, Charles Pasqua, politisti, magistrati, jurnalisti si oameni de afaceri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.