The New York Times a facut astazi, noi dezvaluiri cu privire la centrele de detentie si tortura ale CIA, cu ajutorul lui Kyle D. Foggo, fostul sef al principalei baze de aprovizionare a CIA din Europa. Un centru de tortura a existat chiar in Bucuresti, potrivit publicatiei americane.
Inchisorile, intre care si cea din Bucuresti, au fost construite la mijlocul anului 2003 sau putin mai tarziu, arata The New York Times, potrivit NewsIn. Spatiile din aceste centre erau mici si chiar daca erau construite pentru sase detinuti, rar au gazduit mai mult de patru.


Inchisoarea secreta a CIA, intr-o cladire renovata din Bucuresti

Celulele aveau caracteristici speciale pentru a preveni ranirea detinutilor in timpul interogatoriilor - podele antiderapante si flexibile, pereti imbracati in lambriuri din lemn pentru a atenua impactul in momentul in care cineva ar fi fost izbit de perete. Prizonierii, tinuti in celule la suficienta distanta pentru a impiedica o eventuala comunicare intre ei, stateau singuri in camera timp de 23 de ore pe zi.

Aveau dreptul la o ora de exercitii pe zi, apoi erau dusi in celulele lor de catre ofiteri de securitate ai CIA care purtau masti de schi negre pentru a-si ascunde identitatea si a-i intimida pe detinuti, a marturisit Foggo, pentru The New York Times.
Ca si in inchisorile din Statele Unite, exista un sistem de pedepse si recompense: detinutii care se purtau bine primeau carti, DVD-uri si alte forme de divertisment, care insa le erau luate, daca aveau un comportament neadecvat.

Pentru faimoasa tehnica de simulare a inecului nu era necesar nimic extravagant subliniaza si NewsIn, citand publicatia americana. Totul se amenaja cu materiale disponibile la fata locului, au spus oficialii citati de NYT. Analistii CIA faceau tururi de cate 90 de zile la inchisori pentru a asista la interogatorii, mai scrie cotidianul newyorkez.

In 2005, inainte de a fi deschisa o ancheta pentru frauda impotriva lui, Foggo si alti oficiali, inclusiv John Rizzo, principalul jurist al agentiei, au facut o vizita la unele inchisori secrete, dandu-le asigurari angajatilor de acolo ca activitatile pe care le desfasurau erau legate.

Foggo s-a intalnit, de asemenea, cu unii reprezentanti ai serviciilor de securitate din Europa de Est care l-au ajutat cu inchisorile, potrivit The New York Times. El le-a multumit si le-a oferit asistenta, un gest pe care oficialii l-au refuzat politicos, sustine NYT.

Foggo, in varsta de 55 de ani, a pledat vinovat anul trecut intr-un proces intentat pentru frauda in care a fost implicata compania ce echipase inchisorile CIA. In prezent, Foggo executa o pedeapsa cu trei ani inchisoare intr-un penitenciar din Kentucky. Foggo nu a vorbit despre detaliile ramase clasificate in legatura cu inchisorile. De altfel, el nu a fost pus sub acuzare in legatura cu inchisorile CIA, ci a fost acuzat ca a incredintat contracte in numele CIA companiilor unui prieten in schimbul unor vacante scumpe si a altor favoruri, precizeaza New York Times.

In acest moment, Departamentul Justitiei din SUA ia in calcul posibilitatea de a deschide o ancheta penala care sa se concentreze pe inchisorile secrete ale CIA, cunoscute si sub denumirea de "gauri negre", reaminteste The New York Times.

De la instalarea sa in functia de presedinte al tarii, Obama s-a tinut de cuvant si a ordonat inchiderea acestor centre de detentie si de tortura, specifice “politicii Bush” .



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.