Afganistanul organizeaza in 20 august alegeri prezidentiale, un scrutin din care nu lipsesc elemente specifice: vor exista cabine de vot separate pentru barbati si femei, iar in registrele de vot, in loc de semnatura, fiecare alegator va lasa o amprenta de cerneala, relateaza AFP.
Afganii isi vor alege tot in 20 august si reprezentantii in cele 34 de consilii provinciale (cate unul pentru fiecare provincie), in cadrul acestui scrutin. Costul organizarii scrutinului, evaluat la 223 de milioane de dolari, este acoperit aproape in totalitate de tarile implicate in conflictul afgan, potrivit Comisiei Electorale Independente.

Doua femei afgane in cursa prezidentiala

AFP prezinta, potrivit NewsIn, principalele date legate de acest scrutin, furnizate de Comisie:
  • In cabina de vot, alegatorii vor avea in fata doua buletine: unul verde care contine numele a 41 de candidati la alegerile prezidentiale, dintre care doua femei, si unul maron pentru alegerile provinciale.
  • Campania electorala a inceput in 16 iunie si se incheie in 17 august, dupa care vor urma doua zile de reflectie, in 18 si 19 august, inainte de votul din 20.
  • Afganii vor vota in circa 7.000 de sectii de vot repartizate in toata tara, cu urne rezervate barbatilor si altele special pentru femei. Sectiile de vot se deschid la ora locala 7.00 (5.30, ora Romaniei) si se vor inchide la ora 16.00 (14.30, ora Romaniei).
  • Cetatenii trebuie sa se prezinte la vot avand asupra lor cartile de alegator, care vor fi perforate, si sa "semneze" cu degetul inmuiat in cerneala, pentru a evita ca unii sa voteze de mai multe ori.
Patru candidati la presedintie au anuntat in presa ca se retrag din cursa, dar unul singur a informat oficial de acest lucru autoritatile electorale, a declarat un oficial citat de AFP.

Pentru a fi ales presedinte, un candidat trebuie sa obtina majoritatea absoluta sau 50% din voturi plus unul, la votul din 20 august. Daca niciunul dintre candidati nu obtine acest rezultat, va fi organizat un al doilea tur, dupa sase saptamani, pentru a departaja intre primii doi clasati
.

In cadrul alegerilor provinciale, 3.196 de candidati, dintre care 328 femei, se lupta pentru cele 420 de locuri in consiliile provinciale. Cel putin un sfert dintre locuri sunt rezervate femeilor. Circa 17 milioane de persoane s-au inregistrat pe listele electorale, fata de 12 milioane la alegerile din 2005.

Rezultatele preliminare sunt asteptate intre 3 si 16 septembrie, iar rezultatele finale ar trebui sa fie anuntate in 17 septembrie, in cazul in care nu intervine niciun element care sa intarzie calendarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.