Rusia nu dispune de informatii care sa arate ca Romania a furnizat armament Georgiei, a declarat joi ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Rusiei in Romania, Alexander Churilin.
"Printre tarile care participa la acordarea ajutorului militar Georgiei au fost mentionate SUA si Ucraina", a spus diplomatul rus intr-o conferinta de presa, adaugand ca nu dispune de informatii despre participarea Romaniei la furnizarea de armament regimului lui Mihail Saakasvili, potrivit NewsIn.

"Evenimentele din august 2008 au confirmat faptul ca ingrijorarile Rusiei privind extinderea NATO sunt justificate. Nu intamplator, atacul asupra orasului Thinvali (capitala Osetiei de Sud n.r.) a avut loc la cateva luni de la summitul Aliantei Nord-Atlantice de la Bucuresti, unde a fost declarata posibilitatea de aderare a Georgiei la NATO. Cum ar fi evoluat evenimentele in cazul in care Georgia ar fi devenit stat membru NATO?", s-a intrebat ambasadorul rus.

"Este ingrijorator faptul ca unele tari sunt gata, chiar si dupa evenimentele de la Thinvali sa contribuie la sporirea potentialului militar al Georgiei. In acelasi timp, reinarmarea armatei georgiene, asistenta acordata de catre unele tari occidentale pentru refacerea infrastructurii militare, pregatirea fortelor speciale, nu fac decat sa incurajeze autoritatile de la Tbilisi sa continue politica amenintarilor, provocarilor cu vecinii sai si de sporire a tensiunii in regiune. Din pacate, pericolul pe care il reprezinta sprijinul acordat autoritatilor georgiene nu este inteles de toti", a spus el.

Rusia a acuzat in ultimele zile Statele Unite si alte tari ca reinarmeaza Georgia, dupa conflictul de anul trecut. "Potrivit informatiilor noastre, livrarile de arme ale Statelor Unite continua. Acest lucru ne ingrijoreaza", a declarat miercuri viceministrul de externe Grigori Karasin la un briefing de presa. "Statele Unite nu sunt singurele care furnizeaza arme", a mai spus oficialul, care nominalizase cu o zi inainte Ucraina. "Stim care sunt tarile si companiile care vand armament Georgiei. Adunam informatii despre activitatea lor si operam cu date concrete si confirmate. Printre cele mai active in acest domeniu este Ucraina. Desfasuram cu Kievul discutii deschise in acest sens. Si consideram ca autoritatie ucrainene au adoptat o pozitie neprietenoasa la adresa noastra in problema furnizarii de tehnica militara Georgia", declarase el pentru Interfax.

Tot miercuri, adjunctul sefului Statului Major rus, Anatoli Nogovitin, declarase ca Georgia se reinarmeaza pentru o noua agresiune. "Vedem clar ca Georgia se reinarmeaza. Experienta arata ca, daca se reinarmeaza, o fac cu scopul unei agresiuni", a declarat generalul Nagovitin intr-o conferinta de presa, apreciind ca autoritatile de la Tbilisi vizeaza capacitati militare egale si chiar mai mari decat inainte de conflict.

Si ambasadorul rus in Romania a acuzat joi Georgia ca refuza sa isi ia angajamente de neutilizare a fortei. "Problemele actuale din Caucazul de Sud se afla in prim-planul relatiilor dintre Georgia si Osetia de Sud si Abhazia. Este vorba despre prevenirea unui nou conflict militar. In acest sens, Tbilisi nu vrea sa se puna de acord cu vecinii sai asupra nefolosirii fortei, (...) ceea ce inseamna ca pericolul izbucnirii unui nou focar de razboi se mentine", a spus diplomatul rus.

Rusia a recunoscut independenta Osetiei de Sud si a Abhaziei la 26 august 2008, dupa razboiul de cinci zile din aceeasi luna. Tonul a urcat brusc in ultimele zile intre Rusia si Georgia, inaintea implinirii a un an de la razboiul dintre cele doua tari. Presedintele georgian Mihail Saakasvili a vorbit chiar despre "riscul" reluarii conflictului. Sambata, Rusia a amenintat ca va recurge din nou la forta impotriva Georgiei. Ceremonii de comemorare sunt prevazute intre 7 si 10 august in Osetia de Sud, regiunea separatista georgiana aflata in centrul conflictului ruso-georgian de vara trecuta. Karasin a afirmat ca Georgia pregateste cu aceasta ocazie "actiuni cu caracter provocator" in apropierea frontierei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.