Partidele de opozitie se plang de tratamentul excesiv de atent al fortelor de ordine, care vine in ajutorul puterii comuniste.
Potrivit Adevarul, opozitia denunta "o amplificare fara precedent a utilizarii fortelor de ordine in scopuri electorale de catre puterea comunista".

“Opozitia unita de la Chisinau (partidele de opozitie) a spus despre ca apelurile pe Internet <care se prezinta ca ar fi din partea opozitiei, prin care toti cetatenii sunt invitati sa participe la actiuni de protest dupa alegeri, sunt actiuni provocatoare ale comunistilor> si a cerut simpatizantilor sa nu se lase provocati”, adauga publicatia.

Astfel, martorii spun ca politia distruge afisajul electoral al concurentilor din pozitie, intimideaza candidatii si agitatorii necomunisti si face presiuni deschise asupra cetatenilor, impunandu-i sa voteze Partidul Comunist, condus de presedintele Vladimir Voronin.

“In ultimul timp s-au intetit si cazurile in care exponenti ai procuraturii, ai politiei, ai organelor de control acuza fara temei candidatii in Parlament din partea opozitiei de implicari in afaceri ilegale sau de relatii cu lumea interlopa", sustine Alianta Moldova Noastra, conform Jurnal de Chisinau.

"Aceste scenarii sunt fabricate din timp sub coordonarea staff-ului electoral al PCRM si aplicate inainte de ziua votarii, special pentru a limita posibilitatea celor vizati de insinuari sa-si apere dreptul la imagine publica corecta”, mai scrie jurnal.md.

Principalele partide inscrise in cursa pentru Parlamentul modovean

Pentru a avea o imagine ampla asupra anticipatelor din Republica Moldova, Reuters, citat de NewsIn, prezinta informatii despre principalele partide care candideaza in alegerile parlamentare moldovene si cateva dintre liniile lor politice.


  • PARTIDUL COMUNISTILOR (PCRM)

Formatiunea, succesoare a Partidului Comunistilor din epoca sovietica si condusa de presedintele in exercitiu Vladimir Voronin, ramane cea mai populara din tara. Sondajele o crediteaza cu circa 30% din intentiile de vot, dupa ce la alegerile din 5 aprilie a obtinut 49,48% din intentiile de vot.

Dupa ce comunistii au castigat puterea in 2001, Voronin a schimbat in repetate randuri agenda partidului. Incercand sa atraga cat mai multi vorbitori de limba rusa, el a promis initial ca se va alatura uniunii Rusia-Belarus si ca va impune rusa ca limba oficiala. Dar pe masura ce relatiile cu Rusia s-au deteriorat, a anuntat ca va incerca o apropiere de Uniunea Europeana.

Dupa aceea, relatiile cu Rusia s-au imbunatatit, iar Voronin si-a luat angajamentul, inainte de alegerile din luna aprilie, sa incheie un acord de parteneriat cu UE, dar sa mentina Rusia ca partener strategic.

In paralel, relatiile cu Romania s-au tensionat constant. Dupa alegerile din aprilie, Voronin a acuzat opozitia de tentativa de lovitura de stat si Romania ca a alimentat violentele. El a avertizat ca formatiunile liberale vor ca Romania sa absoarba R. Moldova. [Voronin avertizeaza: Daca opozitia castiga, R. Moldova va fi stearsa de pe harta]


  • PARTIDUL LIBERAL (PL)

Potrivit sondajelor, partidul proroman de centru-dreapta va obtine circa 13% din voturi, aproximativ la fel ca in aprilie. Liderul formatiunii, Mihai Ghimbu, este un veteran in Parlament. PL a castigat alegerile locale din Chisinau, din 2007, iar nepotul lui Ghimpu, Dorin Chirtoaca, a devenit primar al capitalei. In timpul campaniei partidul a pledat pentru "relatii fratesti" cu Romania si a cerut alegatorilor sa voteze impotriva comunistilor, pentru a permite retragerea Republicii Moldova din sfera de influenta rusa si aderarea la NATO si la UE.


  • PARTIDUL DEMOCRAT LIBERAL (PDLM)

Partidul de centru-dreapta este creditat cu 7% din intentiile de vot, dupa ce in aprilie, cand si-a facut debutul politic, a obtinut 12% din voturi. Liderul si fondatorul formatiunii, Vlad Filat, a fost ministru in doua guverne. El s-a retras din Partidul Democrat dupa un diferend intre el si conducerea formatiunii. Filat declara ca partidul sau vrea sa contruiasca un stat cu adevarat democratic si sa obtina aderarea Republicii Moldova la UE.


  • PARTIDUL DEMOCRAT (PD)

Partidul, care se descrie drept de centru, a obtinut mai putin de 4% din voturi la ultimele alegeri. Dar numirea lui Marian Lupu la presedintia formatiunii i-a permis formatiunii sa urce in sondaje pana la circa 10% din intentiile de vot. Lupu, fost presedinte al Parlamentului, s-a retras din Partidului Comunistilor, declarandu-se dezamagit de Voronin. Analistii sunt de parere ca peisajul politic din tara ar putea depinde de cati dintre sustinatorii comunistilor reuseste Lupu sa atraga de partea sa. Ei avertizeaza insa ca si-ar putea uni fortele cu comunistii, daca Voronin se retrage din politica. Unii experti afirma ca, in aceste conditii, el ar putea deveni presedintele tarii.


  • ALIANTA MOLDOVA NOASTRA (AMN)

Formatiunea de dreapta, care, la fel ca celelalte doua partide liberale se opune vehement comunistilor, a obtinut circa 10% din voturi in luna aprilie. Insa, potrivit sondajelor, va obtine mai putin de 3% de aceasta data, ceea ce inseamna ca nu va mai intra in Parlament. Liderul sau, Serafim Urecheanu, este fost lider de sindicat si fost primar al Chisinaului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.