Israelul si Statele Unite se indreapta spre "o coliziune" din cauza impasului in care se afla procesul de pace cu palestinienii si cu sirienii, au avertizat miercuri experti de la principalul institut israelian de studii strategice.
"Nici acordul conditionat al premierului Benjamin Netanyahu fata de crearea unui stat palestinian, nici acordurile partiale dintre Israel si Washington in dosarul nuclear iranian nu sunt suficiente pentru a impiedica cele doua tari sa se indrepte spre o coliziune", au scris intr-un raport anual expertii de la Institutul de Studii pentru Securitatea Nationala (INSS), de pe langa universitatea din Tel Aviv.

Pentru a evita un impas prelungit si o confruntare cu Washingtonul, care ar avea consecinte strategice grave pentru Israel, ei propun ca Israelul sa isi "lanseze propriile initiative" si sa ia in calcul faptul ca ideea unei "paci economice", sustinuta de Netanyahu, nu poate reprezenta o solutie, potrivit AFP, citata de NewsIn.

Din punctul lor de vedere, aceste initiative trebuie sa vizeze "noi acorduri interimare cu palestinienii", in perspectiva unei reglementari globale pe termen mai lung, tinand cont de imposibilitatea pe termen scurt de a depasi divergentele de fond si diviziunile din tabara palestiniana, intre miscarea islamista Hamas, care controleaza Fasia Gaza, si presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

"Perspectiva unei coliziuni cu Washingtonul este foarte ingrijoratoare, oficiali din Departamentul de Stat evoca deja posibile sanctiuni economice", a declarat unul dintre autorii raportului, generalul in rezerva Shlomo Brom.

Marti, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat a calificat drept "prematura" discutarea unor presiuni financiare care sa vizeze Israelul pentru a obtine oprirea colonizarii din Cisiordania si Ierusalimul de Est, dar nu a exclus in totalitate aceasta posibilitate.

Estimand ca "divergentele cu Washingtonul nu pun sub semnul intrebarii angajamentul fundamental al Statelor Unite de a asigura securitatea Israelului", Brom a subliniat impactul negativ pe care acestea le au asupra cooperarii strategice dintre cele doua tari. Din punctul lui de vedere, aceste tensiuni ar putea avea drept consecinta refuzul Statelor Unite de a accepta ca sisteme electronice israeliene sa fie instalate pe avioanele F.35 pe care Ierusalimul vrea sa le cumpere de la Washington.

"Dialogul strategic intre cele doua tari se afla intr-un punct mort", in masura in care acest dialog are loc intre presedintele american Barack Obama si Netanyahu, a adaugat cercetatorul.

In ceea ce priveste conflictul cu Hamas, INSS este de parere ca ofensiva israeliana de la inceputul anului, din Fasia Gaza, a adus Israelului o "stabilitate relativa" bazata pe disuasiune. Insa, potrivit lui Shlomo Brom si altor experti, acest rezultat ar fi putut fi obtinut si fara razboi (care s-a soldat cu peste 1.400 de morti in randul palestinienilor), ci printr-o operatiune mai scurta si mai putin sangeroasa.

Experta Anat Kurz propune "o forma de dialog cu Hamas", pentru consolidarea armistitiului, dar exclude negocieri de pace cu o organizatie care pledeaza pentru distrugerea Israelului.

Un alt expert, Ephraim Kam, a exclus posibilitatea ca Israelul sa atace instalatiile nucleare iraniene fara acordul Statelor Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.