Autoritatile de la Bagdad considera masura drept o restaurare a suveranitatii, desi o parte a populatiei se teme ca va fi mai vulnerabila, transmite Reuters
Pana astazi la miezul noptii, toate unitatile combatante americane vor fi retrase din centrele urbane irakiene si redesfasurate in baze din afara acestora, potrivit unui acord de securitate bilateral care prevede, de asemenea, retragerea tuturor militarilor americani din tara pana la sfarsitul anului 2011, relateaza NewsIn.

Ultimele trupe combatante americane parasisera deja luni centrul Bagdadului, retragandu-se in doua baze de mari dimensiuni din apropiere de aeroportul orasului, retragerea din alte orase fiind in curs de desfasurare. Vor ramane insa in orase cativa militari americani care se vor ocupa cu antrenarea si consilierea fortelor irakiene.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului, Bryan Whitman, a declarat ca Statele Unite au inchis sau predat autoritatilor irakiene controlul a peste 120 de baze si instalatii militare din Irak, iar alte 30 vor fi predate pana la sfarsitul zilei.

Guvernul irakian a pregatit festivitati pentru a marca retragerea americana din orase, iar premierul Nuri al-Maliki a declarat 30 iunie "Ziua Suveranitatii Nationale" si a decretat sarbatoare publica. Printre festivitati se numara o parada militara in Zona Verde, zona intens securizata care adaposteste guvernul si ambasadele americana si britanica, considerata un simbol al prezentei militare straine, pana cand irakienii au preluat controlul asupra ei in ianuarie.

Fortele irakiene isi incepusera inca de luni sarbatoarea, decorand vehiculele militare cu flori si steaguri irakiene. Pe omniprezentele ziduri de beton din capitala au aparut inscriptii cu textul "Irak, tara mea, gloria mea, onoarea mea".

Maliki considera retragerea incheiata marti o mare victorie si a comparat-o cu rebeliunile triburilor irakiene impotriva Imperiului Britanic in 1920. Multi irakieni considera ca aceasta retragere le reda mandria nationala, la sase ani dupa ce invazia condusa de Statele Unite pentru inlaturarea lui Saddam Hussein s-a transformat intr-o ocupatie straina.

Unii se tem insa de o intensificare a violentelor, in lipsa trupelor americane in orase, desi bazele lor din exterior sunt suficient de aproape pentru a interveni, in caz de nevoie. Militantii par sa isi fi intensificat atacurile in ultima saptamana. Doua atentate de amploare au provocat moartea a aproape 150 de persoane, ridicand intrebari cu privire la gradul de pregatire al fortelor irakiene pentru a asigura securitatea. Si luni, un atentat cu masina-capcana a provocat moartea a 10 persoane la Mosul, in nordul tarii.

"Acestea sunt elemente extremiste care incearca sa atraga atentia asupra unei miscari slabite", a declarat generalul Ray Odierno, comandantul fortelor americane din Irak. "Suntem in continuare la cel mai scazut nivel de violente", a asigurat acesta.

Analistii sunt de parere ca Irakul trebuia sa isi asume propria securitate la un moment dat, avand in vedere ca presedintele Barack Obama intentioneaza sa retraga toate unitatile combatante pana la 31 august anul viitor. "Daca Statele Unite vor sa isi puna in aplicare cu succes strategia de iesire, la un moment dat trebuie sa renunte sa il mai tina de mana pe Maliki", comenteaza Tim Ripley, de la Jane's Defence Weekly. "Acest moment este la fel de bun ca oricare altul".

Situatia politica ramane insa neclara. Tensiunile au sporit intre Bagdad si minoritatea kurda din nordul tarii, iar in ianuarie vor avea loc alegeri care il vor testa pe Maliki si democratia irakiana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.