La 20 de ani de la victoria electorala a miscarii prodemocratice poloneze Solidaritatea in fata regimului comunist, Polonia celebreaza alegerile fara precedent care au dus la caderea blocului sovietic, relateaza AFP.

Insa, spre nemultumirea polonezilor, simbolul acelui an decisiv a fost caderea Zidului Berlinului, in noiembrie 1989, scrie NewsIn.

Pentru a restabili cronologia corecta a evenimentelor, Polonia organizeaza celebrari in intreaga tara, incepand cu un summit al liderilor din fostele state comuniste. Printre invitati figureaza si grupul rock german Scorpions, al carui cantec "Wind of change" a devenit imnul acelor ani.
Alegerile din 4 iunie 1989 au fost piatra de temelie a acordurilor "Mesei rotunde" incheiate in acelasi an, in aprilie, intre comunisti si Solidaritatea, pe atunci inca interzisa.

"A fost un pas decisiv spre libertate si democratie in Polonia", a spus recent Lech Walesa, carismaticul lider al Solidaritatii pe atunci, devenit mai tarziu presedinte. "Aceste alegeri din Polonia au frant coltii ursului comunist si, odata ursul ramas fara colti si incapabil sa muste, s-a putut darama Zidul Berlinului", a spus el.

In opinia lui David Olson, specialist la Universitatea din Greensboro, rolul Poloniei nu trebuie in niciun caz minimalizat. "Alegerile din 1989 din Polonia au fost un eveniment-cheie al disparitiei puterii comuniste in intregul bloc sovietic", care s-a prabusit in 1991, a spus el.

Regimul care nu a reusit sa anihileze miscarea Solidaritatea declarand legea martiala in 1981, vedea in acele alegeri un final posibil pentru profunda criza poilitica si economica din Polonia. Pentru prima data, un partid comunist la putere acorda unei miscari de opozitie un rol oficial, chiar daca era restrans.

Liderul sovietic Mihail Gorbaciov, la putere din 1985, decidea sa autorizeze tarile-satelit sa-si aleaga propria cale. Insa, alegerile poloneze, chiar daca au fost ceva extraordinar atunci, nu au fost libere.

Chiar daca cele 100 de locuri din Senat erau deschise tuturor, Solidaritatea nu avea dreptul sa candideze decat pentru 161 din cele 460 de locuri din Camera inferioara. Parlamentul trebuia sa desemneze si presedintele, iar liderul comunist, generalul Wojciech Jaruzelski, era singurul candidat.

Solidaritatea a castigat locurile din Dieta si 99 din cele 100 din Senat. Ca o ironie, comunistii au fost obligati sa se lupte intre ei, iar Solidaritatea a jucat rolul de arbitru, sustinand candidatii reformisti.

"Victoria lor la alegeri a fost o mare incurajare pentru noi. Am asistat la finalul treptat al regimului in intreaga Europa Centrala", isi aminteste Jiri Dienstbier, disident ceh devenit ministru de externe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.