Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a cerut aseara tarilor din intreaga lume sa-si activeze planul de pregatire pandemica, dupa ce a ridicat nivelul alertei pandemice de la 4 la 5, faza premergatoare declararii oficiale a unei pandemii, din cauza noului virus al gripei porcine.

"Toate tarile trebuie sa-si activeze imediat planul de pregatire pentru pandemie", a avertizat directoarea generala a organizatiei, Margaret Chan, intr-o conferinta de presa.

Subliniind ca "virusul se extinde (...) fara sa dea niciun semn de incetinire" a contaminarilor, OMS a decis sa convoace miercuri seara comitetul de urgenta, din care fac parte 15 experti internationali, pentru a studia posibilitatea ridicarii nivelului alertei pandemice la 5, faza premergatoare declararii unei epidemii la nivel mondial, transmite NewsIn.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis miercuri sa ridice nivelul alertei pandemice de la 4 la 5, adica nivelul premergator declararii unei pandemii, a anuntat directorul general Margaret Chan intr-un briefing de presa.

Faza a cincea se caracterizeaza prin propagarea interumana a virusului in cel putin doua tari ale uneia dintre regiunile definite de OMS. Chiar daca cea mai mare parte a tarilor nu sunt atinse de acest stadiu, declararea fazei 5 este un semnal forte care indica faptul ca o pandemie este iminenta si ca a mai ramas putin timp pentru a finaliza organizarea, difuzarea si aplicarea masurilor de atenuare prevazute.

Masurile recomandate de OMS in faza 5 de alerta de pandemie

Declansarea fazei 5 de alerta de pandemie, care arata ca aceasta este iminenta, este insotita de o serie de recomandari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Tarile sunt libere sa aplice aceste recomandari asa cum considera, in functie de gravitatea situatiei cu care se confrunta, a precizat OMS.

In regiunile afectate, organizatia sfatuieste persoanele care sufera de boli respiratorii grave sa ramana acasa si sa limiteze contactul cu alti membri ai familiei. Aceasta masura poate fi insotita de inchiderea scolilor si de ajustarea orelor de munca, pentru a evita ca prea multa persoane sa intre in contact unele cu altele.

Totodata, OMS invita tarile sa incurajeze reducerea calatoriilor si limitarea folosirii mijloacelor de transport in comun, dar nu recomanda impunerea unor restrictii oficiale ale deplasarilor in tarile afectate.

Statele sunt sfatuite de asemenea sa distribuie antivirale si sa inceapa pregatirea vaccinarii.

In ceea ce priveste tarile care nu au inregistrat deocamdata cazuri de gripa porcina, organizatia recomanda introducerea de controale sanitare la frontiere.

Decizia OMS intervine dupa ce Statele Unite au anuntat miercuri primul deces al unui bolnav suspectat de gripa porcina, ceea ce reprezinta prima victima inregistrata in afara granitelor Mexicului, tara unde pana in prezent se inregistrasera exclusiv decese cauzate de noul virus al gripei porcine. De asemenea, Spania a raportat miercuri primul caz in care suspecteaza boala porcina si in care bolnavul nu a fost in Mexic, dar a intrat in contact cu persoane din Mexic, ceea ce sugereaza ca virusul a inceput sa se raspandeasca mult mai usor printre oameni.

Faza a sasea, pandemia, se activeaza cand, potrivit criteriilor OMS, sunt atinse doua regiuni distincte in lume, cu focare autonome.
Trecerea de la un stadiu la altul este decisa de Comitetul de urgenta pentru reglementare internationala in domeniul sanitar, o instanta alcatuita din 15 experti internationali, convocati de OMS.

Reunit pentru prima data sambata, pentru a discuta despre cazurile de gripa porcina aparute in Mexic si in Statele Unite, comitetul declarase ca situatia arata o urgenta in materie de sanatate publica, de anvergura internationala, ceea ce implica o vigilenta sporita din partea tarilor. Luni, la a doua sa reuniune, comiteul a ridicat nivelul de alerta pandemica la 4.

O pandemie de gripa porcina ar ucide 7 milioane de oameni


Cat de grava este si cat de grava poate deveni gripa porcina


Vaccinul impotriva virusului gripei procine nu va fi gata inainte de luna septembrie

Un oficial american pentru sanatate a declarat miercuri ca sunt depuse eforturi pentru punerea la punct a unui vaccin impotriva virusului gripei porcine, dar a subliniat ca acesta nu va fi disponibil inainte de luna septembrie, relateaza NewsIn, citand AFP.

"Daca totul se desfasoara cum trebuie, ar putea fi disponibil din septembrie", a spus Anne Schuchat, responsabil adjunct pentru stiinta si sanatate publica de la Centrul american de control si prevenire a bolilor. "Insa nu intotdeauna lucrurile merg cum trebuie", a avertizat acesta.

Autoritatile americane au anuntat miercuri ca 91 de cazuri de gripa porcina sunt confirmate in Statele Unite.

OMS cere si companiei franceze Sanofi Pasteur sa produca un vaccin impotriva gripei porcine


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.