Natalia Morar, jurnalista din spatele protestelor care au zguduit capitala Republicii Moldova saptamana trecuta se ascunde de autoritati, traind in permanenta teroare, dupa ce asa-zisa "revolutie Twitter" a obligat conducerea comunista sa aprobe renumararea voturilor.

Natalia Morar, in varsta de 25 de ani, care a fost expulzata din Rusia pentru ca s-a opus politicilor Kremlinului, a declarat pentru cotidianul The Guardian ca se teme sa nu fie arestata dupa ce a reusit sa mobilizeze cu ajutorul internetului 20.000 de oameni, care au ajuns sa protesteze violent in fata Parlamentului.

Aceasta a marturisit ca nu a mai dormit de doua nopti si ca s-a ascuns in mai multe apartamente pentru a fugi de politie. "Politistii au perchezitionat atat locuinta mea, cat si cea a mamei mele fara mandat", a explicat ea. "Daca ma gasesc, sigur ma aresteaza si ceea ce se va intampla dupa, nimeni nu stie. Nu am mai vorbit la telefon si nici nu am mai intrat pe internet de doua zile, de frica sa nu fiu descoperita", a declarat Natalia pentru cotidianul britanic. Este "ironic", a adaugat ea, ca instrumentele folosite pentru a lansa revolutia ar putea acum sa o tradeze.

Protestele au inceput dupa ce Natalia si trei prieteni au avut o conversatie intr-o cafenea din Chisinau pe 6 aprilie. "Am discutat despre rezultatele partiale ale alegerilor legislative, de care eram siguri ca au fost fraudate", a precizat aceasta.

Alegerile au adus victoria mult mai "categorica" a Partidului Comunist decat era normal si de asteptat. "Ne-am decis sa organizam o actiune de mobilizare, folosind Twitter, site-urile de networking si mesajele de pe telefoanele mobile", a spus acesta, adaugand ca, fara a exista o istorie recenta a protestelor de masa in Moldova, s-a asteptat la cateva sute de prieteni, prieteni ai prietenilor si colegi.
"Cand am ajuns in piata, erau 20.000 de oameni care asteptau acolo. A fost ceva de necrezut", a marturisit Natalia.

Demonstratiile au fost pasnice in prima jumatate a zilei. Insa, intrucat guvernantii nu au dat niciun raspuns, protestele au capatat un caracter violent, fiind incendiate parti ale cladirii parlamentului de catre tinerii opozanti.

"Nu doar ca am subestimat puterea Twitter-ului si a internetului, am subestimat si furia exploziva a tinerilor fata de frauda electorala si de politicile guvernului", a precizat Morar.

Republica Moldova, cu o populatie de 4 milioane de locuitori, este tara cea mai saraca din Europa. De aceea, un numar foarte mare de tineri sunt fortati sa lucreze in vest. “Discrepanta intre ceea ce au vazut si au invatat acolo si ceea ce observa intorcandu-se acasa, este prea mare”, a comentat Natalia.

In ciuda controverselor, tanara activista este "mandra de tinerii moldoveni" care au demonstrat mult curaj si au iesit in strada. Faptul ca autoritatile au acceptat ca voturile sa fie renumarate este un progres, acum fiind doar de datoria opozitiei sa reia initiativa.

Natalia nu crede ca lupta actuala impotriva ei este doar a autoritatilor moldovene, fiind sigura ca si Kremlinul este implicat in hartuirea ei.

Morar a fost expulzata din Rusia in 2007, dupa ce a scris mai multe articole care acuzau oficiali din conducerea Rusiei, inclusiv pe Alexander Bortnikov, seful serviciilor secrete, ca au stat in spatele uciderii lui Andrei Kozlov, primul guvernator al Bancii Centrale a Rusiei.

"Kremlinul se teme de tinerii rusi care ar putea iesi in strada si sa provoace autoritatile. Acest lucru nu le-ar putea suporta", a conchis Natalia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.