Parlamentul European a propus 23 august ca zi de comemorare a victimelor regimurilor totalitariste, intr-o rezolutie adoptata joi cu o ampla majoritate, informeaza un comunicat al institutiei.

Rezolutia, care a fost initiativa a trei europarlamentari din Cehia, Estonia si Ungaria, este prima recunoastere formala si completa a raului comunist de catre Parlamentul European, adauga comunicatul. Documentul fusese dezbatut in sedinta din 25 martie, informeaza NewsIn.

"2009 este un an foarte simbolic, pentru ca sarbatorim atat 60 de ani de la infiintarea NATO si inceputurile Razboiului Rece, cat si 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, care i-a pus capat", a declarat presedintele grupului PPE-DE, Joseph Daul. "De aceea am propus lansarea unei zile europene de comemorare, care sa ajute Europa sa se impace cu mostenirea sa totalitarista, atat nazista, cat si comunista. (...) Daca nu ne intelegem trecutul, riscam sa il repetam pe viitor", a spus Daul.

Europarlamentarul Jana Hybaskova din Cehia, aflata printre initiatorii proiectului, considera ca "Europa nu va fi unita, daca nu invata din crimele impotriva umanitatii si din ororile trecutului". "De aceea, cerem Consiliului si Comisiei sa faca din 23 august, aniversarea Pactului Ribbentrop-Molotov, Ziua europeana de comemorare a victimelor nazismului si comunismului", a spus ea.

"Uniunea Europeana a fost construita dupa ororile celui de-al Doilea Razboi Mondial si este cel mai de succes proiect de reconciliere din istorie. Suntem acum o Uniune de 27 de state si, pentru ca acest proiect sa continue sa fie un succes, trebuie sa intelegem trecutul celorlalti"
, a mai spus Daul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.