Cel putin 54 de persoane au murit inecate in Indonezia, dupa ce au fost surprinse in somn, in noaptea de joi spre vineri, de torente de noroi provocate de ruperea unui dig intr-o suburbie a Jakartei.

Printre crengi rupte si daramaturi, echipele de salvare au cautat toata ziua de vineri victimele, dar un numar necunoscut de persoane sunt in continuare disparute.

"Dezastrul s-a produs atat de brusc. A suprins oamenii in somn. Nu au putut sa fuga", a explicat Danang Susanto, oficial din Ministerul Sanatatii, potrivit NewsIn.

Digul de pamant de la lacul artifical Situ Gintung a inceput sa se fisureze in jurul orei locale 2.00 (joi, 21.00 ora Romaniei), dupa care s-a rupt. Aproape toata apa lacului s-a revarsat.

In orele precedente "a plouat mult, iar vantul puternic a scos din radacini copaci" de pe marginea lacului, a spus Susanto.

In numai cateva minute, circa 500 de locuinte au fost devastate, iar apa a luat acoperisuri si uneori si ziduri. Cele mai afectate zone, Cireundeu si Tangerang, situate la sud de Jakarta, sunt foarte dens populate, iar casele sunt in general mici si nu sunt solide.

"M-am trezit cand am simtit apa pe fata. M-am urcat pe acoperis pentru a-mi salva viata. Auzeam oamenii tipand si plangand. Eram in stare de soc", a declarat Ghfron, un elev in varsta de 17 ani, adaugand ca unul dintre unchii sai a murit, iar alte trei rude sunt disparute.

"Era ca si cum as fi fost in mijlocul unui tsunami. Oamenii tipau: 'Apa urca, apa urca', iar cainele nostru latra", a spus si Minu, un locuitor din carterul cel mai grav afectat, unde apa a ajuns la sase metri inaltime.

Mabruri, un alt locuitor din zona, a supravietuit, dar casa sa "a fost distrusa, iar doi vecini se numara printre victime". "Cand ploua sunt inundatii, dar un astfel de dezastru nu s-a mai intamplat niciodata inainte", a adaugat el.

Un angajat de la un spital local a afirmat ca trupurile neinsufletite ale victimelor "erau albastre si acoperite de noroi". In ceea ce ii priveste pe cei 38 de raniti inregistrati, in general au fost raniti de crengile aduse apa. Printre victime nu se numara straini, potrivit Ministerului Sanatatii.

Inundatiile si alunecarile de teren sunt dese in Indonezia, in anotimpul musonic care corespunde iernii in emisfera nordica. Pagubele sunt foarte mari si din cauza lipsei de investitii si de lucrari de intretinere a infrastructurii. Si urbanizarea necontrolatata este considerata una dintre cauze, un locuitor din Cireundeu considerand ca ridicarea de case noi este posibil sa fi fragilizat fundatia digului.

Mai multi politicieni, printre care presedintele Susilo Bambang Yudhoyono, au intrerupt campania pentru alegerile legislative din 9 aprilie pentru a merge la locul dezastrului. "Prioritatea noastra este sa ii ajutam pe supravietuitori sa identifice mortii si sa impiedicam raspandirea bolilor care pot aparea", a anuntat ministrul sanatatii Siti Fadilah Supari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.