Presedintele slovac in exercitiu Ivan Gasparovic s-a clasat pe primul loc in primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, cu 46,7% din voturi, urmat de candidata opozitiei Iveta Radicova, cu 38%, potrivit rezultatelor definitive anuntate duminica, relateaza AFP.

Prima femeie care ajunge atat de departe in cursa pentru presedintie, candidata opozitiei a avut un scor mult mai bun decat pronosticau sondajele, care o creditau cu 30%. Al doilea tur de scrutin este prevazut pentru 4 aprilie, pentru ca participarea de 44% a fost insuficienta. Pentru a fi ales din primul tur, in Slovacia este nevoie de peste jumatate din voturile celor patru milioane de alegatori inscrisi, informeaza NewsIn.

In al doilea tur, Radicova, deputata crestin-democrata, are sanse mari sa beneficieze de mare parte din voturile celor cinci candidati eliminati in primul tur, potrivit proiectiilor presei locale. "Radicova are sanse reale sa castige in turul al doilea", scria duminica site-ul sme.sk, al unuia dintre principalele ziare slovace.

Sociolog de 52 de ani, Radicova are o imagine de liberala si si-a axat campania pe ideea de schimbare, in conditiile in care pana in prezent, slovacii au avut intotdeauna un presedinte provenit din randurile fostilor comunisti.

In 2004, Ivan Gasparovic, un veteran al scenei politice locale, obtinea o victorie neasteptata in turul al doilea in fata favoritului, premierul Vladimir Meciar, favorizat in primul tur de o participare scazuta de 47,2%.

Fostul comunist cu trecut controversat si personalitate stearsa a fost presedinte in primii ani de dupa integrarea tarii in UE si NATO. El si-a construit o imagine de om al consensului in cursul celor doua coabitari pasnice cu guvernul ultraliberal al lui Mikulas Dzurinda, apoi cu cel condus de socialistul Robert Fico. De altfel, el are sprijinul a doua dintre cele trei partide din actualul guvern: Smer, al popularului premier Fico, si SNS, partid patriot xenofob, care il sustine pentru pozitiile sale in favoarea limbii slovace, principala divergenta cu minoritatea maghiara.

Radicova are sustinerea a trei partide de opozitie - crestin-democratii (SDKU), conservatorii (KDH) si Partidul Coalitiei Maghiare (SMK).

In Slovacia, functia prezidentiala este mai degraba onorifica, dar scrutinul ar putea fi un test pentru premier, cu un an inainte de alegerile legislative, potrivit Reuters.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.