Vamesii transnistreni au sechestrat urnele de vot destinate sectiei de votare de la Corjova, satul natal al presedintelui Vladimir Voronin si una dintre cele cinci localitati situate pe malul strang al Nistrului, controlat de Tiraspol, dar aflate sub jurisdictia Chisinaului.

Alegerile locale din Corjova din 3 si 17 iunie 2007 au fost compromise din cauza violentelor organizate de catre reprezentanti ai militiei transnistrene si a ocuparii militare a sectiei de votare din Corjova.

Un comunicat de presa al organizatiei pentru protectia drepturilor omului Promo-LEX, membra a Coalitiei civice pentru alegeri libere si corecte 2009, care monitorizeaza procesul electoral in regiunea transnistreana, spune ca incidentul este doar primul pas intr-o actiune mai ampla de intimidare si tensionare a situatiei inaintea scrutinului parlamentar din 5 aprilie, pentru a nu admite accesul cetatenilor din regiune la votare, informeaza NewsIn.

Comunicatul Promo-LEX spune ca joi, la ora 11.00, la postul “vamal” din apropierea satului Pohrebea, raionul Dubasari, a fost oprit automobilul ce transporta urnele de vot destinate sectiei de votare numarul 5 din Corjova (Circumscriptia nr.15 Dubasari). Primarul de Corjova, Valeriu Mitul, prezent la fata locului, si soferul automobilului, Oleg Cernatu, au fost privati de libertate timp de aproximativ patru ore la presupusul post "vamal".

Observand ca marfurile transportate sunt urne de vot, destinate viitoarelor alegeri parlamentare din 5 aprilie, colaboratorii acestui "serviciu vamal" au cerut primarului sa achite contravaloarea bunurilor transportate. La refuzul acestuia, "vamesii" transnistreni au declarat ca bunurile vor fi sechestrate, iar in privinta soferului va fi intocmit proces-verbal.

In acest rastimp, primarul de Corjova si soferul automobilului Oleg Cernatu au fost retinuti pe teritoriul postului de control, urnele de vot fiind expuse la vedere, cu scopul de a intimida si avertiza toate persoanele care au trecut prin "vama". Astfel, regimul separatist de la Tiraspol a oferit un semnal clar populatiei din regiune ca nu va tolera desfasurarea civilizata a scrutinului electoral in zona de securitate si in intreaga regiune.

Insistentele primarului Valeriu Mitul, care a propus ca automobilul si urnele sa se intoarca la Chisinau pentru a evita incidentele neplacute si care a declarat ca soferul nu are nicio atributie in acest caz, au fost ignorate. In urma incidentului, "vamesii" au sechestrat urnele de vot, iar soferului i-a fost intocmit proces-verbal "pentru comiterea unor abateri vamale", se mai spune in comunicatul Promo-LEX.
Asociatia Promo-LEX condamna actiunile abuzive si ilegale ale colaboratorilor structurilor vamale ale administratiei ilegale de la Tiraspol in legatura cu limitarea dreptului la libera circulatie si sechestrarea urnelor de vot destinate sectiei electorale din satul Corjova.

Promo-LEX sustine ca a facut publice in repetate randuri diverse situatii ce dovedesc abuzuri ale reprezentantilor organelor ilegale din regiune.

Situatia respectiva demonstreaza odata in plus caracterul neconstructiv si exclusiv represiv al regimului transnistrean. Scopul intimidarilor si ilegalitatii care a avut loc la 19 martie 2009 nu este altul decat tensionarea din nou a situatiei in regiune inaintea scrutinului electoral care se va desfasura la 5 aprilie 2009. Organele electorale constitutionale de la Chisinau au anuntat crearea sectiei de votare numarul 5 in satul Corjova, iar sechestrarea urnelor de vot este doar o prima actiune de intimidare a cetatenilor care vor dori sa isi exercite dreptul constitutional de a vota.

Comisia Electorala Centrala de la Chisinau a anuntat deschiderea a zece sectii de votare de-a lungul raului Nistru, pe teritoriul controlat de autoritatile moldovene, pentru cetatenii din regiunea transnistrieana care vor dori sa voteze la alegerile parlamentare din 5 aprilie. Liderul transnistrean Igor Smirnov a dat asigurari dupa intalnirea sa bilaterala cu presedintele Voronin din 24 decembrie ca toti cetatenii care vor dori sa voteze pe malul drept al Nistrului vor avea libertatea sa o faca, iar regimul de la Tiraspol nu le va pune piedici in acest sens.

Promo-LEX cere ca in cadrul urmatoarei intalniri Voronin-Smirnov, anuntata pentru 25 martie, sa fie discutat subiectul respectarii neconditionate a drepturilor omului in regiune, in special a dreptului la vot.

"Totodata, solicitam autoritatilor constitutionale sa intreprinda toate actiunile pentru restituirea urnelor sechestrate si sa solicite regimului de la Tiraspol abtinerea de la limitarea dreptului la libera circulatie, proprietate si vot in perioada electorala. De asemenea, trebuie intreprinse toate actiunile pentru cercetarea circumstantelor cazului si tragerea la raspundere a persoanelor culpabile pentru admiterea acestui abuz. Totodata, chemam structurile competente nationale si internationale sa ia atitudine prin adoptarea unei pozitii clare de condamnare a regimului pentru orice actiune de intimidare sau represiune", se mai spune in declaratia Asociatiei Promo-LEX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.