Spania a comemorat ieri, in mod discret, cinci ani de la cele mai sangeroase atentate islamiste inregistrate vreodata in aceasta tara, discretie care a provocat critici din partea rudelor victimelor.

Nici premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero, nici regele Juan Carlos nu si-au anuntat prezenta la actiunile comemorative, reduse anul acesta la o slujba scurta cu momente de reculegere in Congres si in Senat, depunere de coroane de flori si concerte la Madrid, relateaza NewsIn.

Pilar Manjon, presedintele principalei asociatii a victimelor atentatelor soldate cu 191 de morti, printre care si romani, a fost critica. "Am trecut pe planul doi, acum nu mai interesam pe nimeni", a spus Manjon, al carei fiu a murit in atacuri. Ea critica mai ales ajutoarele financiare reduse si cere formarea unei sectii specializate in Parchetul antiterorism impotriva "terorismului jihadist".

La cinci ani de la atentatele de la Gara Atocha, si MAE roman, prin intermediul Ambasadei Romaniei in Regatul Spaniei a organizat o ceremonie de dezvelire a placii comemorative dedicate romanilor care si-au pierdut viata la 11 martie 2004, precum si celor care, in acele momente grele, au dat dovada de solidaritate si altruism.

In mesajul adresat celor prezenti, ambasadorul roman, Maria Ligor, a subliniat ca dezvelirea placii comemorative simbolizeaza angajamentul MAE si al romanilor, ca si comunitate, de a nu-i uita pe cei 16 romani care si-au pierdut viata in sangeroasele atentate teroriste de la Madrid. Prin acest gest se recunoaste curajul supravietuitorilor care, depasind dificultati si suferinte, privesc intotdeauna inainte. Se recunoaste totodata daruirea, solidaritatea si altruismul de care a dat dovada populatia Madridului, inclusiv foarte multi locuitori de origine romana, care au fost alaturi de cei afectati direct de atentate.

Lorin Ciuhat, supravietuitor al atentatelor, a lansat un apel pentru pace, toleranta si intelegere, in incheierea unei evocari emotionante a acelor clipe de teroare si durere.

La momentul comemorativ au participat supravietuitori romani si spanioli, familii ale victimelor, reprezentanti ai comunitatii romanesti, ai bisericilor si ai asociatiilor de romani, presa de limba romana si presa spaniola, precum si autoritati guvernamentale spaniole.

Justitia spaniola a condamnat in, octombrie 2007, 21 dintre cele 28 de persoane acuzate in legatura cu atentatele, dintre care trei la pedepse-record de 40.000 de ani de inchisoare.

In iulie 2008, Tribunalul suprem a revizuit in scadere condamnarile, achitand patru dintre cei 21 de condamnati.

La 11 martie 2004, zece bombe au explodat in patru trenuri din suburbie care se indreptrau spre gara Atocha, in cel mai sangeros atac comis de al-Qaida in Occident, de la cel din 11 septembrie 2001 din SUA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.