Comisia Europeana si statele membre trebuie sa ia masuri severe dupa ultimele rapoarte pe justitie privind Romania si Bulgaria, care nici dupa doi ani de la aderare nu au rezultate convingatoare in lupta anticoruptie, considera Jose Ribeiro e Castro, europarlamentar portughez.

Prezent miercuri la o conferinta de presa prilejuita de lansarea unei petitii anticoruptie de catre mai multi europarlamentari din diferite grupuri politice, Ribeiro a remarcat, referindu-se la ultimele rapoarte publicate de Comisia Europeana saptamana trecuta, ca "nu este pentru prima data cand aceste tari (Romania si Bulgaria - n.r.) primesc o asemenea evaluare", transmite corespondentul NewsIn la Bruxelles.

"Consider ca Parlamentul European ar trebui sa dea un semnal clar atat Consiliului (statelor membre - n.r.), cat si Comisiei ca institutiile UE vor fi foarte stricte si severe cu Bulgaria si Romania", a spus Jose Ribeiro e Castro.

"Este un fapt binecunoscut ca procesul de aderare a Bulgariei si Romaniei a fost intarziat din cauza suspiciunilor privind coruptia din aceste tari, precum si a lipsei de independenta a sistemului judiciar", a explicat Ribeiro.

"Daca aceste tari, la doi ani dupa aderare, continua sa nu aiba rezultate, UE trebuie sa dea un semnal puternic", a insistat europarlamentarul din grupul popularilor europeni (PPE-DE).

Intrebat daca are in vedere inghetarea fondurilor, Ribeiro a evitat sa dea un raspuns clar. "Situatia de acum necesita mai mult decat simple vorbe. Am avut parte de vorbe in trecut si tot discursul politic a fost deja epuizat cu Bulgaria si Romania. Avem nevoie de semnale mai clare", a conchis el.

Prezenta la evenimentul de lansare a petitiei anticoruptie, Jana Mittermaier, sefa biroului din Bruxelles al Transparency International, a spus ca organizatia sa "continua sa fie profund ingrijorata din cauza nivelului coruptiei din Bulgaria si Romania."

"Credem ca mecanismul de cooperare si verificare nu trebuie ridicat inainte de a fi inregistrate rezultate concrete si ireversibile in lupta anticoruptie. Acelasi lucru este valabil cu privire la sanctiunile impotriva Bulgariei", a subliniat Mittermaier.

Fondurile europene pentru Romania si Bulgaria risca sa fie mai putine sau chiar suspendate



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.