Membrii Comitetului pentru control bugetar al Parlamentului European cere Comisiei Europene ca din martie sa monitorizeze in mod regulat felul in care se folosesc si se cheltuie fondurile europene in Romania si Bulgaria.

Daca situatia coruptiei in cele doua state nu se va schimba, europarlamentarii pot propune chiar suspendarea fondurilor pentru noii membrii.

“Avem impresia ca nu am fost informati corect in legatura cu fondurile pre-aderare cheltuite de Romania si Bulgaria”, a declarat pentru EUobserver, Herbert Bosch, presedintele Comitetului pentru control bugetar.

Comitetul a discutat mai multe rapoarte marti, ce constituie parti ale analizei bugetului din 2007, incluzand si documente ale Biroului European Anti-Frauda (OLAF) si ale Curtii de Audit, care au aratat un numar foarte mare de neregularitati in bucataria interna a acestor noi membrii.

“Corectitudinea informatiilor raportate legate de fondurile pre-aderare este cea mai indoielnica in Romania si Bulgaria”, potrivit raportului privind protectia intereselor financiare ale UE si lupta impotriva fraudei.

“Vom cere Comisiei Europene sa intocmeasca cate un raport la fiecare trei luni privind felul in care au fost folosite fondurile europene in Romania si Bulgaria”, a specificat Bosch, adaugand ca aceasta masura va fi o parte a viziunii generale a Parlamentului European asupra bugetului UE.

Propunerea va fi votata in Comitet luna viitoare si va fi inclusa in analiza bugetului UE din 2007 pentru a fi aprobata in plen in luna aprilie. Exista o majoritate covarsitoare a europarlementarilor in favoarea acestei idei, cu exceptia celor care fac parte din aceste doua state.

Bosh considera ca este clar ca Romania si Bulgaria nu s-au pregatit in mod corespunzator pentru aderare si, de aceea, sunt in urma cu folosirea banilor in scopuri potrivite si intarzie cu depunerea proiectelor. Europarlamentarii au observant ca exista o serie de puncte slabe in felul in care se folosesc fondurile si nu pot sa lase sa se intample de fiecare data asa ceva. Daca situatia nu se va schimba, ei propun sa nu se mai acorde fonduri cele doua state sau sa li se dea fonduri mai putine.

Comisia a suspendat anul trecut fondurile pre-aderare pentru Bulgaria in valoare de 500 milioane de euro pentru coruptie si frauda. Intre timp, europarlementarii doresc sanctiuni mai aspre impotriva Romaniei si Bulgariei, care nu au aratat ca ar fi progresat in domeniul justitiei, conform raportuli intermediar din februarie.

De asemenea, si Politizarea Departamentului pentru Lupta Antifrauda (DLAF) si slaba capacitate institutionala pot duce la incetinirea sau suspendarea fondurilor UE, a mai declarat Boesch.

"Sunt ingrijorat in ceea ce priveste independenta DLAF, inteleg ca a fost transformat intr-un fel de instrument politic al Guvernului. Este exact ceva de care nu aveam acum nevoie. Trebuie sa avem certitudinea ca banii europeni sunt cheltuiti corect si ca exista controale in acest sens. Iar pentru asta, institutiile de control trebuie sa fie independente", a explicat europarlamentarul social-democrat, transmite corespondentul NewsIn la Bruxelles.

Departamentul pentru Lupta Antifrauda e pe drumul politizarii


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.