Coreea de Nord s-a declarat astazi "perfect pregatita" pentru un razboi cu Coreea de Sud, intensificandu-si retorica agresiva cu scurt timp inainte de sosirea la Seul a secretarului de stat american Hillary Clinton, relateaza AFP

"Clica tradatorilor lui Lee Myung-Bak, presedintele sud-coreean, nu ar trebui sa piarda din vedere faptul ca armata populara a Coreei este perfect pregatita pentru o confruntare pana la capat", a declarat purtatorul de cuvant al Statului Major nord-coreean citat de agentia oficiala KCNA.

Relatiile dintre cele doua entitati din peninsula coreeana, aflate inca oficial in stare de razboi de la conflictul din 1950-1953, s-au deteriorat de la venirea la putere a presedintelui sud-coreean Lee Myung-Bak in februarie 2008. Conservator, el pledeaza pentru o linie intransigenta fata de Phenain, dupa un deceniu de deschidere in timpul predecesorului sau liberal. In replica, Phenianul a suspendat la sfarsitul lunii ianuarie toate acordurile politice si militare cu Seulul.

Accentuand si mai mult climatul de tensiune, Phenianul a anuntat lansarea iminenta a unei rachete, oficial in cadrul programului sau spatial, alimentand temerile de un nou test al rachetei cu raza lunga de actiune Taepodong-2, care teoretic poate ajunge pana in Alaska.

Secretarul de stat american Hillary Clinton este asteptata joi seara la Seul in cadrul turneului sau asiatic inaugural, care a inclus deja vizite in Japonia si Indonezia. Etapa sud-coreeana va fi consacrata in mare parte dosarului nuclear nord-coreean, in conditiile in care negocierile cu Phenianul sunt in prezent in impas.

Regimul comunist, care a efectuat primul sau test atomic in octombrie 2006, este implicat din august 2003 in negocieri laborioase in sase (Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Statele Unite, Rusia, Japonia) vizand dezmembrarea instalatiilor sale nucleare. Coreea de Nord a semnat in 2007 un acord in acest sens, prin care i se garantau ajutor energetic, normalizarea relatiilor cu Statele Unite si Japonia si semnarea acordului de pace cu Coreea de Sud.

Procesul parea sa aiba succes, reactorul de la Yongbyon fiind dezactivat in iulie 2007, iar turnul sau de racire demolat in iunie 2008. Insa negocierile treneaza de cateva luni asupra modalitatilor de verificare a denuclearizarii de catre comunitatea internationala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.