Israelul are aproximativ un an la dispozitie pentru a ataca preventiv instalatiile nucleare ale Iranului, a avertizat miercuri Issac Ben-Israel, parlamentar si expert israelian in armament, citat de Reuters.
Fortele israeliene ar putea lansa cu succes atacuri independente, a declarat Ben-Israel, desi acestea nu ar pune capat, ci doar ar intarzia programul nuclear al Iranului.

Aproband afirmatiile Guvernului, potrivit carora Iranul mai are nevoie de un an pentru a obtine cantitatea necesara de uraniu imbogatit pentru a fabrica o bomba atomica, Ben-Israel, membru al Comisiei pentru afaceri externe si aparare din Parlament, a precizat ca intervalul de timp disponibil pentru a lansa o actiune militara se apropie de sfarsit, conform NewsIn.

"Cand apelezi la ultima solutie inseamna ca ai ajuns intr-un moment in care toate celelalte optiuni au esuat. Cand va fi aceasta?", a intrebat parlamentarul, la o conferinta organizata la Herzliya si consacrata problemelor de securitate. Ben-Israeleste general in retragere si fost oficial in Ministerul Apararii.

Iranul sustine ca programul sau nuclear are scopuri civile, insa Occidentul se teme ca ar putea viza obtinerea bombei atomice. Retorica antiisraeliana a Republicii Islamice a generat temeri in Israel, considerat a fi singurul stat din Orientul Mijlociu care detine arsenal nuclear.

Benjamin Netanyahu, care i-ar putea urma la conducere premierului israelian in exercitiu Ehud Olmert dupa alegerile din 10 februarie, a declarat ca principalul sau obiectiv, daca va fi ales, va fi acela de a "se ocupa sub toate aspectele de amenintarea reprezentata de Iran". "Cred ca este cea mai grava provocare cu care s-a cofruntat Israelul de la Razboiul de Independenta, din 1948, pana in prezent. Vom lucra la toate nivelele pentru a neutraliza acest pericol", a declarat el la conferinta de la Herzliya. "Niciun alt stat nu se mai confrunta cu o amenintare similara", a adaugat el.

Mohamed ElBaradei, directorul general al Agentiei Internationale pentru Energia Atomica din cadrul ONU, a declarat in saptamana aceasta ca Iranul se va confrunta cu obstacole tehnice si politice importante daca va incerca sa obtina arma nucleara si ca este "destul timp" pentru rezolvarea acestei probleme. "Si potrivit CIA si altor servicii americane de informatii, (...) mai avem la dispozitie inca doi pana la cinci ani " pana ca Iranul va dispune de capacitatile nucleare necesare pentru a fabrica armament, a precizat ElBaradei.

Asemenea Israelului, presedintele american Barack Obama nu a exclus un posibil uz de forta, pentru a impiedica Iranul sa obtina bomba atomica. Insa spre deosebire de administratia lui George W. Bush, Obama este dispus sa discute direct cu Teheranul despre programul sau de imbogatire a uraniului.
Deocamdata, Washingtonul ia in considerare o politica de incurajare-intimidare, ce combina stimulente si sanctiuni diplomatice.

Israelul a bombardat reactorul atomic al Irakului in 1981 si a lansat o operatiune similara in Siria, in 2007, in urma careia, potrivit CIA, un reactor secret a fost distrus. Damascul a negat, insa, ca ar fi avut o astfel de instalatie.

Multi analisti considera ca forta aviatica a Israelului este prea mica pentru a ataca instalatiile nucleare iraniene, care sunt numeroase, indepartate, dispersate si fortificate.

Totusi, Ben-Israel, membru al partidului de centru Kadima, aflat la guvernare, si fost director al unitatii pentru cercetare si dezvoltarea armamentului in cadrul Ministerului Apararii, nu a fost de acord cu aceasta declaratie. "Optiunea militara este posibila. Este posibila si pentru fortele independente israeliene. Este posibila in sensul de a intarzia (programul nuclear iranian - n.red.) pentru cativa ani. Nu mai mult de trei ani, iar cu cat trece timpul, cu atat (potentialul - n.red.) va scadea", considera Ben-Israel.
El a adaugat ca Iranul, care inmagazineaza constant uraniu imbogatit, si-ar reveni dupa orice atac si ar produce si mai mult.

Ministrul israelian al apararii, Ehud Barak, a cerut incheierea unui "acord strategic" cu Statele Unite privind programul nuclear iranian. El a declarat marti intr-un discurs ca o astfel de intelegere ar garanta ca discutiile pe care noua administratie americana le va purta cu Iranul "vor fi scurte si urmate de sanctiuni dure" si chiar de un posibil atac.

Potrivit lui Barak, "toate optiunile" trebuie pastrate deschise pentru a impiedica Iranul sa obtina arme nucleare, care "ar reprezenta un pericol nu numai pentru Israel, ci si pentru regiune si intreaga lume".



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.