Numirea lui Hillary Clinton in functia de secretar de stat a fost validata joi de Comisia de afaceri externe a Senatului cu un singur vot impotriva si 16 pentru, informeaza AFP

Votul din comisie deschide confirmarea in plenul Senatului a acestei numiri, care ar trebui sa fie o simpla formalitate. Numirea nu va deveni insa oficiala decat dupa investirea lui Obama.

Noul presedinte al Comisiei pentru afaceri externe a Senatului, fostul candidat democrat la presedintie John Kerry, a apreciat ca Hillary Clinton a fost "remarcabila" la audierile de marti, promitand o combinatie "inteligenta" de putere militara si diplomatie, in timpul administratiei Obama.

Kerry a reamintit ca vicepresedintele comisiei, republicanul Richard Lugar, a ridicat problema posibilelor conflicte de interese intre noua functie a lui Hillary Clinton si fundatia caritabila a sotului ei, fostul presedinte Bill Clinton.

"Sunt sigur ca doamna Clinton va acorda acestui subiect intreaga sa atentie", a spus el.

Fundatia non-profit a lui Bill Clinton, care actioneaza in domenii precum combaterea HIV/SIDA, saraciei sau incalzirii climatice, a primit peste 131 de miliarde de dolari de la guverne straine, printre care al Arabiei Saudite, Kuwaitului si Norvegiei.

Ca toti colegii sai, cu exceptia republicanului David Vitter, Lugar a votat totusi pentru numirea lui Clinton la diplomatie, declaratiile ei in cursul audierii fiind foarte bine primite.

"Puterea americana a lasat de dorit, dar este in continuare dorita", apreciase Clinton in cursul audierii de cinci ore, in care a pledat pentru o diplomatie de tip "smart power", care face apel la toate instrumentele de influenta aflate la dispozitia unui stat, dincolo de diplomatia traditionala sau forta.

Clinton, care lasa vacant un loc in Senat devenind sefa diplomatiei, va avea joi un discurs de adio in camera superioara a Congresului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.