Lituania nu va fi de acord cu reluarea negocierilor pentru un parteneriat intre UE si Rusia, decat dupa ce Moscova isi va respecta integral angajamentele privind Georgia, a declarat un oficial lituanian, potrivit NewsIn.

Oficialul lituanian, care a preferat sa ramana sub protectia anonimatului, s-a referit la propunerile ministrului de externe francez Bernanrd Kouchner, care a sugerat ca UE si Rusia ar putea lua o decizie cu privire la reluarea negocierilor, in timpul summitului care va avea loc la Nisa, la 13 noiembrie.

"Cred ca pot spune ca negocierile pentru acest nou parteneriat se vor putea desfasura",
a afirmat Kouchner cu ocazia unei intalniri cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, la Sankt Petersburg. "Daca nu avem vreo surpriza pana pe 13 (noiembrie - n.red.), cred ca vom putea stabili un nou calendar", a adaugat Kouchner.

Suspendarea negocierilor pentru parteneriat este singura masura luata de europeni in condamnarea preluarii controlului de catre rusi in regiunile separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud.
"Suntem de-a dreptul socati de o asemenea propunere", a afirmat oficialul lituanian. "Ministrul insusi propune incalcarea unui acord pe care presedintele sau l-a negociat cu Rusia", a adaugat el.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy si omologul sau rus Dmitri Medvedev au incheiat, la jumatatea lunii august, un plan pentru incheierea conflictului armat din Georgia, care prevedea ca nivelul trupelor ruse sa fie redus si acestea sa se retraga pe pozitiile anterioare conflictului.

"Dar, potrivit informatiilor noastre, numarul militarilor rusi (din teritoriile separatiste Abhazia si Osetia de Sud - n.red.) a crescut si chiar alti 2.000 de soldati"
ar putea fi trimisi in zona, a explicat oficialul lituanian. "Ne confruntam cu o reconstructie necontrolata a fortelor militare actuale in regiune", a adaugat oficialul.

"Ni se propune chiar aprobarea ocuparii unui stat independent", mai spune el.

Lituania, care da asigurari ca este sustinuta de mai multe noi state membre UE, intentioneaza sa-si exprime ferm punctul de vedere in timpul urmatoarei reuniuni a ministrilor de externe europeni.
"Vom lupta pana la capat", a avertizat oficialul.

"Interesele pragmatice nu trebuie sa primeze", a adaugat el. "Pana ce Rusia nu isi va retrage trupele si pana ce observatorii OSCE nu vor fi autorizati sa intre in teritoriile separatiste, nu este posibil sa se vorbeasca despre reluarea negocierilor pentru un parteneriat intre Rusia si UE", a precizat oficialul, sub protectia anonimatului.

Lituania se pregateste sa-si schimbe Guvernul, dar acest lucru nu va flexibiliza pozitia acestei foste republici sovietice, deoarece conservatorii care au castigat alegerile legislative recente au o abordare si mai stricta cu privire la Rusia.

Ofensiva lansata de Georgia in noaptea de 7 spre 8 august pentru a prelua controlul in Osetia de Sud s-a soldat cu un contraatac al armatei ruse, care a ocupat o mare parte din teritoriul georgian, dar s-a repliat, la inceputul lunii octombrie, in cele doua regiuni separatiste. Moscova a recunoscut, la sfarsitul lunii august, independenta Abhaziei si a Osetiei de Sud si a semnat cu acestea acorduri pentru cooperare militara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.