Autoritatile au decretat marti starea de urgenta in Bangkok, dupa confruntarile violente dintre sustinatorii si adversarii premierului thailandez Samak Sundaravej, a carui demisie o cer mii de opozanti care au ocupat sediul Guvernului, relateaza AFP.
"Din cauza violentelor din timpul noptii, care au tulburat ordinea publica din tara si care au incalcat legile, Guvernul a decretat starea de urgenta (la Bangkok - n.red.), ceea ce va afecta libertatile individuale", a anuntat Guvernul, citat de postul national de radio.

Ciocnirile, scurte dar violente, s-au soldat cu moartea unei persoane si cu ranirea altor 44, dintre care trei impuscate, potrivit Centrului National pentru Situatii de Urgenta. "Un barbat in varsta de 53 de ani a decedat dupa ce a fost batut cu obiecte contondente. A incetat din viata intr-un spital public", a adaugat el.

Samak, in varsta de 73 de ani, premier de numai sapte luni, l-a numit pe comandantul suprem al armatei, generalul Anupong Paojinda, la conducerea unui departament special insarcinat cu aplicarea starii de urgenta. Din aceasta celula mai fac parte comandantul politiei si comandantul armatei din regiunea Bangkok, potrivit postului national de radio.

"In baza starii de urgenta, Anupong poate interzice accesul in unele locuri si obliga oamenii sa paraseasca orice loc", a anuntat postul de radio. De asemenea, grupurile mai mari de cinci persoane sunt interzise.In aceste conditii, bursa din Bagkok a scazut cu 2% marti.

In noaptea de luni spre marti, mii de manifestanti pro si anti Guvern - unii cu casti pe cap si inarmati cu bare de fier - s-au ciocnit la Bangkok, potrivit politiei, care a precizat ca au fost trase si focuri de arma si care a cerut armatei sa se implice.

Cele doua tabere de manifestanti s-au luptat in apropiere de sediul Guvernului, ocupat de o saptamana de mii de sustinatori ai Aliantei Poporului pentru Democratie (PAD), coalitie heteroclita formata din militanti nationalisti, membri ai sindicatelor si sustinatori ai monarhiei.

PAD cere retragerea lui Samak Sundaravej, pe care il acuza ca este "marioneta" fostului premier thailandez Thaksin Shinawatra, indepartat de la putere in urma unei lovituri de stat in anul 2006 si refugiat in Marea Britanie. El este acuzat de coruptie in Thailanda.

La scurt timp dupa proclamarea starii de urgenta, principalul lider al manifestantilor le-a cerut celor 5.000 de sustinatori ai sai sa nu cedeze. "Nu trebuie sa va fie teama de starea de urgenta", a adeclarat Sondhi Limthongkul, fondatorul PAD. "Vom ramane aici", a afirmat si Pibhop Dhongchai, un alt lider al miscarii, ai carei membri sunt in continuare baricadati in sediul Guvernului. "Guvernul trebuie sa hotarasca daca lanseaza sau nu un raid impotriva noastra", a adaugat el.

La randul sau, Samak Sundaravej, reticent pana luni fata de recurgerea la forta impotriva manifestantilor, a cerut marti protestarilor sa evacueze sediul Guvernului. "Trebuie sa plece din Government House", a subliniat premierul, aflat la cartierul general al armatei.

"Nu am avut alta alegere decat ca declar starea de urgenta la Bagkok, pentru a rezolva problema o data pentru totdeauna. Armata si politia vor aplica" masura exceptionala, a adaugat Samak, care a exclus o eventuala demisie sau dizolvare a Parlamentului.

Luni, principala confederatie sindicala, State Enterprises Workers' Relations Confederation, formata din 43 de sindicate care numara in total aproximativ 200.000 de membri, a cerut organizarea de greve incepand de miercuri si a amenintat ca va intrerupe furnizarea de apa si electricitate agentiilor guvernamentale. In anul 2006, PAD a contribuit la destabilizarea lui Thaskin, inainte de indepartarea sa de la putere de catre generalii regalisti.

Partidul lui Samak, dominat de apropiatii lui Thaskin, a castigat detasat in luna decembrie 2007 primele alegeri legislative de dupa puci. Marti, Comisia Electorala a recomandat procurorului general sa ordone dizolvarea partidului lui Samak, pentru frauda electorala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.