Numerosi fani ai productiei Avatar au marturisit ca s-au simtit extrem de tristi dupa ce au vazut filmul si au realizat ca planeta Pandora nu exista, unii dintre ei marturisind ca au avut ganduri sinucigase.
Productia futurista a lui James Cameron prezinta interactiunea dintre oameni si locuitorii utopici ai planetei Pandora, populatia Na'vi, o rasa pacifista de oameni albastri care traiesc in deplina armonie cu natura. Numerosi fani ai filmului si-au manifestat disperarea la gandul ca aceasta planeta nu exista in realitate si ca nu vor fi niciodata capabili sa o viziteze.

Pe un site special creat de aceasta comunitate a iubitorilor de Avatar a fost lansat subiectul "Cum sa traiesti cu depresia visului ca nu vei ajunge niciodata pe Pandora". Topicul are peste 1000 de postari si numarul creste de la ora la ora.

Ivan Hill, un tanar de 17 ani din Suedia declara, potrivit The Telegraph, pe un site similar: "Cand m-am trezit a doua zi dimineata, dupa ce am urmarit Avatar, lumea parea gri. Era ca si cum intreaga mea viata, tot ce am muncit si am realizat pana acum isi pierduse din sens. Totul mi se pare lipsit de continut. Chiar nu gasesc niciun motiv pentru care sa mai traiesc intr-o lume fara viata ca asta.."


Pe un alt site, un tanar pe nume Mike, este chiar mai afectat de acest fenomen: "De cand am vazut Avatar sunt in depresie. Vazand cat de minunata este lumea Pandorei si toti Na'vi mi-am dorit sa fiu unul dintre ei. Nu pot sa nu ma gandesc la tot ce s-a intamplat in film si cat de mult am suferit si am plans pentru ce au patit. M-am gandit chiar sa ma sinucid, daca ar asta ar fi necesar ca sa ma renasc intr-o lume asemanatoare cu Pandora si pentru ca totul sa fie ca in Avatar".

Stacy Kaiser, psihoterapeut, declara ca aceasta obsesie pe care tinerii au alimentat-o in legatura cu Avatar le poate crea mari probleme in viata reala. "Ei se uita la Avatar, sunt persoane singure si nu foarte multe lucruri sunt ok in vietile lor ", a mai spus aceasta argumentand ca filmul le-a deschis un fel de portal pentru a-si exprima depresia.



Sindromul Avatar?

Insa exista si persoane care se afla la celalalt pol, marturisind ca Avatar le-a schimbat pur si simplu vietile, potrivit The Week. Ann Althouse scrie pe blogul sau ca in copilarie era foarte afectata de filme, insa acum "cand iese la lumina, dupa ce vede un film bun, simte ca lucrurile au alta forma, sunt mai intense si totul recapata sens. Viata reala se simte altfel, innoita." Efectul este total opus depresiei.

Ca raspuns la atitutinea tinerilor care manifesta un sindrom depresiv post-Avatar, Nancy Schimelpfenig scrie pentru About.com (Ghidul Depresiei), ca aceasta atitudine este o insulta fata de oamenii care au despresii si probleme intr-adevar. Aceasta notiune de "depresie post Avatar" este doar o hiperbola amplificata de media. Ea critica articolul publicat de CNN "Audienta Avatarului lovita de tristete" , adaugand ca reactia emotionala provocata de film nu poate sa fie asemanatoare depresiei clinice si este "o palma peste fata celor care sufera de depresie in realitate."

[VIDEO] Si-a creat propriul Avatar!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.