Romanii isi vor putea pastra numerele de telefon chiar daca schimba operatorul

Autoritatea Nationala pentru Reglementarea in Comunicatii si Tehnologia Informatiilor a supus, ieri, dezbaterii publice un proiect privind portabilitatea numerelor. Proiectul stipuleaza conditiile tehnice si comerciale de implementare a portabilitatii numerelor (pastrarea numarului de telefon pe care abonatul il detinea la Vodafone chiar si dupa ce acesta opteaza la un abonament Orange sau a celui avut la Romtelecom si dupa mutarea clientului la RCS&RDS - n. red.) si poate fi consultat pe site-ul institutiei.

"Persoanele interesate sunt invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 7 martie 2007, pe adresa sediului central al ANRCTI (Bdul Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti) sau direct la registratura ANRCTI, precum si la oficiile teritoriale din localitatea resedinta de judet cea mai apropiata. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 21 307 54 02 sau prin e-mail pe adresa consultare@anrcti.ro", noteaza comunicatul.

19 milioane utilizatori de telefonie fixa si mobila

Furnizorii de servicii de telefonie destinate publicului vor avea obligatia de a oferi abonatilor lor, in termen de 9 luni de la data adoptarii conditiilor amintite, portabilitatea numerelor geografice sau non-geografice. "Posibilitatea abonatilor de a-si pastra numarul de telefon atunci cand schimba compania de telefonie le asigura o mai mare libertate de alegere, nefiind constransi de obligatia de a-si informa rudele, prietenii sau partenerii de afaceri despre schimbarea numarului. Realizarea portabilitatii numerelor va da un nou impuls concurentei de pe piata de comunicatii din Romania, unde exista in prezent peste 19 mil. de utilizatori de servicii de telefonie fixa si mobila", a declarat Dan Georgescu.

Portarea nu poate depasi 10 zile

Portarea numarului se va face numai la cererea abonatului, in momentul in care acesta renunta la serviciile unui furnizor de servicii de telefonie destinate publicului (furnizor "donor") si doreste sa semneze un contract cu alt furnizor (furnizor "acceptor"). Realizarea procesului de portare este in totalitate responsabilitatea furnizorului acceptor, care initiaza acest proces in momentul primirii cererii de portare de la utilizatorul final, cerere pentru care proiectul de decizie stabileste si un formular standard. Termenul de finalizare a procesului de portare nu poate depasi, cu unele exceptii, 10 zile lucratoare.

Taxa va fi platita furnizorului acceptor

Sumele datorate de abonati pentru serviciul de portabilitate a numerelor pot fi percepute abonatilor doar de catre furnizorul acceptor (furnizorul la care se va abona). Furnizorul donor (furnizorul de la care va pleca) nu va factura abonatul pentru activitatile ocazionate de portarea numarului acestuia la furnizorul acceptor. Costurile furnizorului donor determinate de portarea numarului, inclusiv cele administrative, vor putea fi recuperate de la furnizorul acceptor.

Tarifele percepute furnizorului acceptor de catre furnizorul donor nu vor depasi: 13 euro pentru fiecare numar portat, in cazul portabilitatii numerelor geografice si numerelor nongeografice, altele decat cele pentru servicii de telefonie mobila si 11 euro pentru numerele non-geografice pentru servicii de telefonie mobila, la care se adauga TVA.

Sursa suplimentara de venit pentru operatori

Pentru a afla daca numarul pe care-l apeleaza se afla sau nu in reteaua de telefonie din care este apelat, utilizatorul trebuie sa sune la un serviciu de informatii disponibil cel putin 40 de ore pe saptamana, oferit cu titlu gratuit, sau sa acceseze pagina de Internet corespunzatoare furnizorului.
Concret, un utilizator al furnizorului de telefonie Orange care apeleaza un abonat al aceleiasi companii, dar care s-a portat la Cosmote, va suporta tariful de interconectare. Pentru a sti in ce retea se afla abonatul apelat, acesta ar trebui sa intre pe Net sau sa sune biroul de informatii inainte de a face apelul.

Putin probabil sa se intample acest lucru... Asta inseamna ca operatorii de telefonie fixa si mobila vor incasa in plus tarifele de interconectare aferente apelurilor dintre retele efectuate de abonatii care nu au cunostinta despre reteaua in care se afla persoana apelata. In acest moment, tarifele de interconectare sunt aproximativ 7,21 eurocenti pe minute pentru Orange si Vodafone, 11 eurocenti pentru Cosmote si Zapp si 1,03 eurocenti pentru Romtelecom.

Baza de date centralizata

Administrarea procesului de portare a numerelor, inclusiv schimbul de informatii dintre furnizori cu privire la numerele portate, se realizeaza prin intermediul unei baze de date centralizate. Aceasta va include o aplicatie web care va asigura atat publicarea blocurilor de numere care contin numere portabile, cat si un motor de cautare prin intermediul caruia utilizatorii finali pot afla daca un numar este portat si catre ce furnizor. Implementarea portabilitatii numerelor genereaza costuri suplimentare, care sunt suportate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului. Un furnizor poate recupera o parte din aceste costuri de la alti furnizori, in functie de rolul pe care il are in procesul de portare, sau de la utilizatorii finali.

Spania, lider european

Specialistii ANRCTI au constatat ca, in practica europeana, o parte din furnizorii acceptori au decis sa nu tarifeze abonatii pentru serviciul de portare. Majoritatea statelor europene au implementat portabilitatea numerelor geografice si a numerelor non-geografice. La patru ani dupa introducerea portabilitatii numerelor de telefonie fixa, Danemarca si Belgia inregistreaza cel mai mare nivel al procentului de numere portate din totalul numarului de linii (peste 18% fiecare), in timp ce Spania detine cel mai mare numar de linii portate (peste 1 milion). In ceea ce priveste portabilitatea numerelor de telefonie mobila, o dezvoltare deosebita s-a inregistrat in Finlanda (20% din numarul total de abonati) in decurs de un an de la introducerea portabilitatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.