Dupa 18 ani de la mineriada din iunie 1990, Piata Universitatii se redeschide si redevine "kilometrul 0 al democratiei". Victimelor celei mai sangeroase mineriade de dupa Revolutie inca nu li s-a facut dreptate.

De aceea, ei fac apel la oameni, tineri si batrani, sa-i ajute pentru a determina justitia romanesca sa-i faca pe cei vinovati de tragicele evenimente de atunci sa plateasca. Ei spera ca lista de semnaturi pentru arestarea lui Ion Iliescu va urni masinaria justitiei, astfel incat, cel care i-a chemat pe mineri sa faca ordine cu bastone si topoare in Piata Universitatii sa raspunda pentru faptele sale. Romanii carora le pasa de viitorul tarii si care doresc ca adevarul si dreptatea sa-si gaseasca loc in democratia noastra originala sunt chemati in zona libera de neocomunism, asa cum a fost decretata Piata Universitatii in iunie '90, pentru a sustine, prin semnaturile lor, demersul Asociatiei Victimelor Mineriadelor.

Dupa 18 ani de la mineriada din iunie 1990, Piata Universitatii se redeschide si redevine "kilometrul 0 al democratiei". Victimelor celei mai sangeroase mineriade de dupa Revolutie inca nu li s-a facut dreptate. De aceea, ei fac apel la oameni, tineri si batrani, sa-i ajute pentru a determina justitia romanesca sa-i faca pe cei vinovati de tragicele evenimente de atunci sa plateasca. Ei spera ca lista de semnaturi pentru arestarea lui Ion Iliescu va urni masinaria justitiei, astfel incat, cel care i-a chemat pe mineri sa faca ordine cu bastone si topoare in Piata Universitatii sa raspunda pentru faptele sale. Romanii carora le pasa de viitorul tarii si care doresc ca adevarul si dreptatea sa-si gaseasca loc in democratia noastra originala sunt chemati in zona libera de neocomunism, asa cum a fost decretata Piata Universitatii in iunie '90, pentru a sustine, prin semnaturile lor, demersul Asociatiei Victimelor Mineriadelor.

Asociatia Victimelor Mineriadei (AVM) a depus plangeri penale la Parchet inca din 1997, care ii privesc pe cei care au organizat si executat represiunea din iunie 1990, precum Iiescu, Roman, Gelu Voican Voiculescu si multi altii. Printre acestia se afla si medicul Sorin Oprescu, pe atunci, "un tanar medic de 40 de ani". AVM a cerut Parchetului General sa il audieze pe doctor, pentru a lamuri circumstantele participarii sale la actele de represiune comise de mineri in Capitala. In timp ce Sorin Oprescu respinge acuzatiile privind implicarea sa in mineriadele din 13-15 iunie 1990, Viorel Ene il acuza pe Oprescu ca, de fapt, confunda mineriada din '90 cu cea din '91, "din cauza varstei si a sticlei de whisky". "I-a ingrijit pe minerii din '91, cei care au atacat instutiile statului, inclusiv pe prietenul lui, Iliescu, si probabil ca au fost raniti atunci minerii si se refera la aceia. Minte cu nerusinare.", afirma Ene.

Victimele minerilor au facut aceasta solicitare dupa ce au ascultat declaratiile lui Sorin Oprescu, potrivit carora el ar fi ingrijit atat persoane batute de mineri, cat si mineri molestati, fara a se fi regasit totusi printre martorii audiati de Parchet, in dosarul mineriadei. Conform plangerii penale, "Sorin Oprescu este primul medic din Romania care declara ca in iunie 1990 minerii ar fi fost molestati si batuti". "Exista martori oculari care afirma ca dr. Oprescu este unul dintre medicii care si-au tradat juramantul. Viorel Ene a aflat ca dr. Oprescu se numara printre aceia care dirijau fortele politienesti catre ranitii si victimele mineriadelor aflati in stare grava", se mentioneaza in plangerea penala. "Autoritatile nu trebuie decat sa-si faca datoria. Nici la televizor, nici pe strada nu putem transa o vinovatie. Aceasta trebuie verificata de catre procurori, argumentata si probata de catre noi, iar Oprescu sa raspunda de ceea ce a facut.", adauga Ene.

In memoriam...

In memoria victimelor mineriadelor, dar, mai ales, ca oamenii sa nu uite tragicele evenimente de acum 18 ani, pe 13 iunie, Asociatia Victimelor Mineriadei va organiza o ceremonie de comemorare, in cadrul careia va fi inaltata o cruce din piatra chiar in Piata Universitatii. "Vom aduna foarte multi oameni carora le vom arata si le vom povesti ce s-a intamplat in iunie '90., declara Ene. Insa, presedintele AVM va merge si mai departe: "Trebuie sa avem intrevederi cu ministrul justitiei, cu procurorul Iacob si cu procuroarea generala", a precizat acesta.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.