Consiliul National al Audiovizualului incepe anul 2006 prin anuntarea convocarii pentru saptamana viitoare a factorilor de decizie din domeniul audiovizualului si reprezentantii mass-media audiovizuale.

Motivul acestei intalniri este gasirea unei solutii "in privinta respectarii regulii celor trei treimi si a pluralismului politic". CNA isi bazeaza ingrijorarea pe faptul ca, in urma monitorizarii efectuate in noiembrie, a rezultat o disporportie a reprezentarii puterii fata de opozitie in mijloacele mass-media, ceea ce a dus la amendarea a sase posturi de radio si de televiziune si la somarea altor patru.

Raportul, realizat in perioada 4-11 noiembrie 2005, a relevat ca puterea este mai bine reprezentata atat in emisiunile de stiri si in talk-show-urile politice, cat si in cele de divertisment si sport. Astfel, potrivit raportului amintit, in cadrul stirilor de televiziune, majoritatea parlamentara a avut 31 la suta acoperire, Guvernul 34 la suta, in timp ce opozitia parlamentara doar 27 la suta. Si personalitatile politice cel mai mediatizate in emisiunile de stiri apartin tot puterii, cu premierul Calin Popescu Tariceanu in frunte, urmat de Traian Basescu, iar primul reprezentant de pe lista al opozitiei, Adrian Nastase, se afla doar pe pozitia a sasea. La partide, primul loc era detinut de Alianta DA, cu aparitii aproape duble fata de PSD.

Potrivit raportului CNA din noiembrie, o situatie asemanatoare se regasea si in stirile posturilor de radio, dar si in emisiunile de divertisment ale ambelor categorii de mijloace mass-media monitorizate.

Senatorul PNL Adrian Cioroianu, membru in Comisia pentru Cultura a Senatului, spune insa ca, desi este de acord ca CNA sa asigure regula celor trei treimi, are indolieli cu privire la echidistanta presedintelui acestei institutii, Ralu Filip.

"Nu am incredere in domnul Ralu Filip, am in CNA. De regula, declaratiile sale sunt postfactum si eu am mari semne de intrebare cu privire la independenta domniei sale inainte de 2004. Sper ca ceea ce s-a intamplat atunci sa nu se mai repete niciodata".

In perioada dintre 2001 si 2004, toate monitorizarile de presa au aratat ca PSD domina prezentele in presa audiovizuala si, mai mult decat atat, prestatia Cabinetului Nastase si a liderilor PSD era eminamente pozitiva. Criticile, aratau aceleasi monitorizari, erau lasate numai de partea Opozitiei, iar lideri de-ai sai, precum Traian Basescu sau Corneliu Vadim Tudor erau aproape absenti ca aparitie fizica. Ralu Filip a fost in acea perioada solicitat de Opozitie sa echilibreze distonanta, insa acesta nu s-a sesizat. Ralu Filip a fost numit la CNA din partea lui Adrian Nastase, pe cand acesta era premier, pe postul care revenea guverunului.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.