Sute de taxiuri si mocrobuze au blocat miercuri Piata Victoriei pentru a protesta fata de pirateria si concurenta neloiala, manifestatii similare fiind anuntate si in alte orase din tara precum Constanta, Timisoara, Arad, Bacau. De asemenea, reprezentantii COTAR avertizeaza ca au aprobare pentru astfel de actiuni si pentru zilele de 21 si 22 decembrie.

Avem aprobare si pentru 21 si 22 si suntem hotarati sa tinem protestul daca Guvernul nu ne rezolva problema care treneaza de ani de zile si promisiunea ca protoculul va fi semnat in martie. Nu mai avem ce sa negociem, trebuie sa aprobe ordonanta care are 4 din 5 aprobari necesare”, a declarat Bogdan Dinca, presedinte COTAR Bucuresti, referindu-se la ordinanta care sa elimine purateria din domeniul taximetriei.

Protestul a inceput ora 9.30. De asemenea, sunt programate proteste, in intervalul 9.00 - 20.00, si in alte orase, precum Timisoara, Arad, Iasi, Brasov, Bacau, Craiova si Constanta.

Chiar daca primarul general, Gabriela Firea, a luat hotararea eliminarii concurentei neloiale din Bucuresti, restul tarii sufera in continuare din cauza concurentei neloiale si a pirateriei, astfel incat protestele vor continua. Miercuri, 13 decembrie, COTAR a renuntat la protestul care deja era anuntat, in contextul funeraliilor regale, dar si pentru a astepta ca ministrul Transporturilor, Felix Stroe, sa-si duca la indeplinire promisiunea pe care ne-a facut-o, la intalnirea la care ne-a convocat inainte de mitingul anuntat”, anunta un comunicat COTAR, potrivit News.ro.

Transportatorii au cerut adoptarea unei Ordonante de Urgenta prin care sa fie eliminata sintagama “in mod repetat” din legea 38/2003.

Astazi am aflat, din surse sigure, ca maine (n.r. - miercuri) nu se va discuta ordonanta pentru modificarea legislativa, astfel incat sa fie eliminata pirateria si sa se stopeze activitatea firmelor care fac transport neautorizat. Domnul ministru Felix Stroe si-a luat angajamentul ferm ca la sedinta de Guvern din data de 20 decembrie sa fie promovata Ordonanta de Urgenta care sa elimine sintagma "in mod repetat" din legea 38/2003, pentru ca organele abilitate ale statului sa poata aplica legea in mod unitar si pentru a eradica actvitatea neautorizata si nelicentiata din domeniul transporturilor rutiere de persoane - de taxi, rent a car si prin curse regulate sau ocazionale”, a declarat presedintele COTAR, Vasile Stefanescu.

Citeste si:
Profesorii protestează în Piața Victoriei. Principalele...
Profesorii protestează în...

Protestele COTAR erau programate inca din 6 decembrie, cand transportatorii au anuntat ca au obtinut autorizatie pentru organizarea unor proteste, in 13 decembrie, in Bucuresti si in toate marile orase din tara, ei acuzand autoritatile ca tolereaza pirateria in domeniul transporturilor.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a adoptat, marti, un proiect de hotarare potrivit caruia in Bucuresti isi vor putea desfasura activitatea de transport in regim taxi doar transportatorii autorizati care au servicii de dispecerat autorizate de municipalitate, iar nerespectarea obligatiilor se sanctioneaza cu amenda intre 4.500 si 5.000 de lei.

„Cu totii ne dorim ca cetatenii din Bucuresti care apeleaza la taxi sa poata merge in conditii de siguranta si confort. Ii respectam pe bucuresteni si prin prisma hotararii pe care o vom lua astazi. Vom avea un proiect care va modifica si va aduce imbunatatiri: va exista un set de reguli pe care eu le numesc europene care vor trebui respectate. Va fi interzisa refuzarea unei curse sub diferite pretexte si vor fi sanctiuni. Vor fi interzise bonusurile, soferii sunt obligati sa aiba o tinuta decenta, sa nu fumeze in masina, sa nu dea muzica tare, sa nu vorbeasca la telefon, sa nu angajeze cu clientul discutii pe subiecte sensibile care ar putea contraveni porincipiilor clientului. Sunt inca alte elemente care vor duce la securitate si confort. Toti taximetristii vor fi obligati sa poata oferi posibilitatea sa plateasca cu cardul si toti vor trebui sa aiba aplicatii, pentru ca orice client sa poata solicita taximetrul si online”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea, la inceputul sedintei CGMB.

Citeste si:
Taximetriștii din Iași vor să scumpească tariful. Care este motivul...
Taximetriștii din Iași vor să...

Potrivit acestuia, serviciile de dispecerat vor fi obligatorii pentru toate taxiurile transportatorilor autorizati care isi desfasoara activitatea de transport in regim de taxi din Bucuresti si nu se pot executa decat de dispecerii taxi autorizati de PMB.

De asemenea, soferii vor mai fi obligati sa aiba tinuta adecvata, pantaloni, camasa, sacou, sa mentina masina curata, sa ii ajute pe clienti la urcarea si coborarea din autovehicul, daca i se solicita si sa nu refuze transportul persoanei cu mobilitate redusa.

In cazul nerespectarii obligatiilor, amenda se ridica la 4.500 – 5.000 de lei.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.