Sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai I va fi transportat de la Bucuresti la Curtea de Arges cu Trenul Regal, a anuntat sambata Biroul de presa al Casei Majestatii Sale.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, sambata viitoare, dupa scurta ceremonie religioasa si militara din Piata Palatului Regal, sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai va fi urcat pe un afet de tun si va parcurge traseul pana la Catedrala Patriarhala.

Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, in semn de omagiu, de un vehicul militar operational.

Dupa slujba de inmormantare de la Catedrala Patriarhala, sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai va fi urcat intr-o masina mortuara, iar cortegiul funebru se va deplasa spre Gara Regala Baneasa.

"Sicriul cu trupul neinsufletit al Majestatii Sale Defuncte va fi transportat, apoi, de la Bucuresti la Curtea de Arges cu Trenul Regal", precizeaza sursa citata.

Regele Mihai I va reveni pentru ultima oara in Romania saptamana viitoare, cand sunt programate ceremoniile funerare ale fostului suveran.

* Conform programului anuntat de Casa Regala, miercuri, 13 decembrie, la ora 11,00, sicriul cu trupul neinsufletit al Majestatii Sale Defuncte Regele Mihai I va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu masina la Castelul Peles. Evenimentul se va desfasura in prezenta sefului Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei romane, si a membrilor Familiei Regale, a reprezentantilor institutiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe si ai Casei Majestatii Sale.

* Miercuri, 13 decembrie, la ora 14,00, sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui va fi asezat in Holul de Onoare al Castelului Peles. Custodele Coroanei si Familia Regala vor fi prezenti la Sinaia.

* De la ora 14,00 la ora 15,00 vor putea transmite condoleante institutia Presedintelui Romaniei, Presedintia Republicii Moldova, membrii Guvernului Romaniei si ai Guvernului Republicii Moldova, membrii Parlamentelor celor doua tari; intre 15,00 si 16,00 — reprezentantii institutiilor statului (centrale si locale), de la ora 16,00 la ora 17,00 — reprezentantii corpului diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO si ai organizatiilor internationale, iar intre orele 17,00 si 18,00 — reprezentantii Academiei Romane si Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice si ai celorlalte institutii ale Credintei.

Citeste si:
Concursul de Eleganta Sinaia 2019: marele premiu a fost castigat de...
Concursul de Eleganta Sinaia...

* In aceeasi zi, miercuri, 13 decembrie, la ora 18,00, sicriul cu trupul neinsufletit al Majestatii Sale Defuncte va fi transportat de la Castelul Peles la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49 — 53), unde va ajunge la ora 20,30.

* Toti cei care vor dori sa depuna flori si sa se inchine la catafalcul Regelui vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal miercuri, 13 decembrie, intre orele 21,00 si 24,00, joi, 14 decembrie, intre orele 8,00 si 22,00, si vineri, 15 decembrie, intre orele 8,00 si 22,00.

* In ziua de sambata, 16 decembrie, la ora 10,30, un scurt serviciu religios va fi oficiat in Sala Tronului de la Palatul Regal.

* La ora 10,55, sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai va fi asezat pe un catafalc in Piata Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurta ceremonie religioasa si militara.

* La ora 11,15, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regala, militari romani, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, in semn de omagiu, de un vehicul militar operational.

Citeste si:
Cadavru găsit lângă Patriarhie. A început ancheta
Cadavru găsit lângă...

* De la ora 11,25 la ora 12,15, cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piata Palatului Regal — Calea Victoriei — Splaiul Independentei — Piata Unirii — Intrarea pe Dealul Mitropoliei.
De la ora 12,30 la ora 14,00, la Catedrala Patriarhala va avea loc slujba de inmormantare.

* La ora 14,00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regala Baneasa, pe ruta Piata Unirii — Piata Universitatii — Piata Romana — Arcul de Triumf — Șos. Kiseleff — Șos. Bucuresti-Ploiesti. Sicriul cu trupul neinsufletit al Majestatii Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucuresti la Curtea de Arges. Vor calatori in Trenul Regal Custodele Coroanei si membrii Familiei Regale a Romaniei. Prezenta presei si a publicului va fi permisa la Gara Regala Baneasa.

Casa Regala precizeaza ca sambata, 16 decembrie, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Arges la o ora ce va fi anuntata curand. Cortegiul funerar se va deplasa de la gara la Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala de la Curtea de Arges. Prezenta presei si a publicului va fi permisa la Gara din Curtea de Arges. Casa Regala urmeaza sa anunte si ora la care va avea loc slujba de ingropare a Regelui Mihai I in Noua Catedrala de la Curtea de Arges, care va fi o ceremonie privata, in prezenta Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a Romaniei si a membrilor Familiilor Regale straine prezenti la eveniment.

Citeste si:
Trei bărbați au fost arestați după ce și-au tâlhărit un prieten
Trei bărbați au fost arestați...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.