Mai multi activisti Greenpeace Romania au protestat la Termocentrala Mintia, judetul Hunedoara, impotriva functionarii ilegale a termocentralei care nu detine autorizatie integrata de mediu si nu respecta limitele de poluare de 4 ani.

Mesajul central al actiunii a fost “Stop functionarii ilegale”, acesta fiind proiectat pe turnul de racire al termocentralei. Alte mesaje transmise de Greenpeace Romania au fost “Functionez ilegal de 4 ani” si “Poluez de mori”.

“Termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este un caz unic in Europa - nu detine autorizatie integrata de mediu si nu respecta limitele de poluare de 4 ani. Desi Garda de Mediu a dispus oprirea termocentralei pentru lipsa investitiilor menite sa protejeze mediul inconjurator si a amendat operatorul cu 60.000 de lei pentru ca functiona fara autorizatie integrata de mediu, operatorul a contestat procesul verbal de contraventie si, in prezent, termocentrala functioneaza fara nicio problema, cauzand prejudicii de mediu ireversibile desi nu mai are autorizatie integrata de mediu din 2013. Cerem astfel Ministerului Energiei inlocuirea cat mai rapida a capacitatilor scumpe si poluante pe carbune cu surse de energie curata, masuri de eficienta energetica, stocare a energiei si interconectarea sistemelor electrice”, a declarat Alin Tanase, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace Romania.

Potrivit unei analize a situatiei termocentralelor, in Romania, 15 dintre cele 28 de termocentrale pe carbune functioneaza, in prezent, in afara legii.

Potrivit unui comunicat remis 9am, Greenpeace Romania a publicat raportul “Starea termocentralelor pe carbune din Romania in 2017”, o analiza a situatiei termocentralelor ce folosesc carbunele drept combustibil si (ne)conformarea acestora la limitele de emisii de poluanti in aer.

Cele 15 grupuri care pot functiona doar ilegal sunt instalatii aferente termocentralelor din Bacau (o unitate), Turceni (2 unitati), Govora (2 unitati), Drobeta (4 unitati), Paroseni (o unitate) si Mintia (5 unitati). Aceste instalatii nu au capacitatea de a functiona cu respectarea limitelor de emisie prevazute de Legea 278/2013 privind emisiile industriale, prin urmare, multe termocentrale nu detin o autorizatie integrata de mediu, fara de care functionarea este ilegala. La randul ei, autorizatia integrata de mediu nu poate fi emisa in pofida solicitarilor formulate in acest sens de operatori, atat timp cat nu au fost derulate investitii pentru asigurarea conformarii cu limitele de emisie.

Ce termocentrale pot functiona legal

Doar termocentralele din Iasi (o unitate), Rovinari (4 unitati), Isalnita (2 unitati), Craiova (2 unitati) si o parte de la Turceni (4 unitati) pot functiona legal, acestea detinand o autorizatie integrata de mediu valabila, iar emisiile se incadreaza in limite datorita asa numitelor derogari - scutirea de la indeplinirea obligatiilor legale de reducere a poluarii, sub forma unui angajament de a inchide sau retehnologiza termocentrala pana la un anumit termen stabilit.
Citeste si:
Un oraș din România renunță la gaz și trece pe cărbune. Beneficiile...
Un oraș din România renunță...

Anul 2017 aduce noi reglementari privind emisiile, odata cu adoptarea de catre Comisia Europeana a noilor concluzii privind cele mai bune tehnici disponibile care trebuie sa fie implementate si in Romania in urmatorii patru ani. Noile reglementari, mai restrictive, cu care operatorii economici vor trebui sa se conformeze pana in 2021, presupun lucrari de retehnologizare a termocentralelor pe carbune sau inchiderea lor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.