Un oraș din România nu va mai folosi gazul metan pentru încălzire, la iarnă, și va asigura serviciile de termoficare numai prin arderea cărbunelui. Municipalitatea a achiziționat deja 140.000 de tone. Beneficiile financiare ale acestei strategii.

Orașul din România care renunță la gaz și trece pe cărbune

Iașiul dă gazul pe cărbune. În următoarea iarnă, vor rezulta venituri mari în urma arderii huilei energetice, afirmă municipalitatea, chiar dacă prețul pentru această achiziție este mai mare decât dacă s-ar fi făcut prin încălzire pe bază de gaz metan. Mai exact, se vor cheltui aproape 415 milioane de lei pentru cumpărarea cărbunelui, însă veniturile estimate sunt de aproape 500 de milioane de lei. Prin comparație, pentru gaze s-ar fi cheltuit 270 de milioane de lei, însă veniturile ar fi fost de doar 120 de milioane de lei.

Aceste venituri provin din faptul că, odată cu arderea acestei huile, se va produce mult mai multă energie electrică ce poate fi vândută. În același timp, municipalitatea informează că a achiziționat acest cărbune la un preț de trei ori mai mare decât anul trecut, de aproximativ 480 de dolari pe tonă. Iașiul cere Guvernului ca acea cantitate de gaz pe care nu o va mai folosi în această iarnă să fie redistribuită către Republica Moldova care, de asemenea, are probleme mari în a-și cumpăra combustibilul pentru încălzire în iarna ce urmează.

România vrea să închidă toate centralele electrice pe bază de lignit şi huilă până în 2030

Ministrul Energiei a publicat, în data de 31 mai a anului curent, un proiect de ordonanţă de urgenţă care stabileşte cadrul legal general pentru eliminarea etapizată din mixul energetic a producţiei de energie electrică pe bază de lignit şi huilă.

Proiectul prevede interzicerea construirii de noi centrale alimentate cu acest combustibil fosil, încetarea producţiei de energie electrică pe bază de lignit şi huilă, precum şi retragerea din exploatare şi închiderea definitivă şi ireversibilă, până la 31 decembrie 2030, a unei capacităţi energetice totale instalate pe bază de lignit şi huilă de 4.920 MW.

„Proiectul prevede interzicerea construirii de noi centrale alimentate cu acest combustibil fosil, încetarea producţiei de energie electrică pe bază de lignit şi huilă, precum şi retragerea din exploatare şi închiderea definitivă şi ireversibilă, până la 31 decembrie 2030, a unei capacităţi energetice totale instalate pe bază de lignit şi huilă de 4.920 MW.

Citeste si:
Cât gaz mai avem în depozite. România are cea mai rapidă rată de...
Cât gaz mai avem în depozite....

„Prin proiectul de act normativ se stabileşte ca încetarea producerii energiei electrice pe bază de lignit şi huilă, să se realizeze până la data de 31 decembrie 2030, prin retragerea din exploatare şi închiderea definitivă şi ireversibilă a capacităţii energetice totale instalate pe bază de lignit şi huilă, de 4.920 MW.”, arată proiectul supus dezbaterii publice.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 August 2022 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.