Social 30 Mai 2017 11:07 de Clara Vacaru
La ora 9.00 a inceput greva generala pe termen nelimitat a controlorilor de trafic aerian din cadrul Romatsa, care risca sa genereze, marti, intarzieri si anulari de curse pe aeroporturile din Romania. Totusi, in ultimele declaratii, sindicalistii care reprezinta interesele angajatilor Romatsa au sugerat ca greva ar putea fi suspendata chiar marti, dupa doar cateva ore. Conducerea Romatsa a cerut in instanta suspendarera grevei, iar dosarul va fi judecat in cursul acestei zile.

Sase zboruri Ryanair ce urmau sa aterizeze si sa decoleze de pe Aeroportul Henri Coanda din Otopeni au fost anulate marti, restul curselor inregistrand intarzieri pe tot parcursul zilei, a anuntat marti purtatorul de cuvant al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti (CNAB), Valentin Iordache, potrivit News.ro.

Sunt trei decolari si trei aterizari ale Ryanair care au fost anulate, dar compania nu a anuntat ca acestea ar avea legatura cu greva Romatsa. In rest, sunt afectate toate cursele care urmau sa decoleze sau sa aterizeze dupa ora 9.00”, a anuntat marti oficialul Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti, care administreaza Aeroportul Henri Coanda.

In medie, pe cel mai mare aeroport din tara se intregistreaza zilnic 150 de aterizari si 150 de decolari.

Au fost si curse care au decolat la timp, dar sunt si curse care vor ateriza cu intarzieri de pana la 30 de minute, sunt si curse care vor decola cu intarzieri de pana la doua ore. Si aici vorbesc strict de intervalul 9.00-11.00”, a explicat Iordache.

Curse anulate / amanate si pe celelalte aeroporturi din tara

Zece curse programate, marti, pe Aeroportul Sibiu catre sau dinspre destinatii din Germania, Austria si Spania ar putea fi afectate de greva controlorilor de trafic, declansata la ora 09.00. In terminalul Aeroportului Sibiu nu sunt calatori blocati la ora transmiterii acestei stiri .

Potrivit programului de zbouri al Aeroportului Sibiu, zece curse ar trebui sa fie operate pe toata durata zilei, catre destinatii din Germania, Austria si Spania, cele mai multre catre sau dinspre Munchen.

Negocierile Romatsa cu minsterul Transporturilor au esuat

Greva a devenit o certitudine luni, dupa ce ultimele negocieri de la Ministerul Transporturilor au esuat, iar calatorii nu pot afla din timp informatii despre ce curse sunt anulate sau intarziate.

Exista o singura diferenta fata de greva de avertisment: in conformitate, atat cu legislatia nationala, cat si internationala, nu stabilesc nici cei din sindicat, nici cei din Romatsa, nici domnul ministru, nici presedintele Romaniei, care vor fi zborurile care vor fi afectate. Decizia se ia de la Eurocontrol, de la network manager, si, in mod cert, astazi sa spuna cineva care aeronava va decola, daca va decola, este imposibil de precizat”, a declarat joi presedintele Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), Gabriel Tudorache, la iesirea de la negocierile de la Ministerul Transporturilor.

Citeste si:
Guvernul achita datoria de 300 de milioane de euro catre fratii Micula
Guvernul achita datoria de...

Legea prevede ca vor fi asigurate 33,3% din zborurile care erau programate, plus exceptiile, categorie in care sunt incluse zborurile inaltilor demnitari (presedinti, sefi de guvern, ministri), zborurile militare, cursele umanitare sau cele din categoria operatiunilor de cautare-salvare.

In cele cateva ore cat ar putea dura greva controlorilor de trafic aerian, cateva sute de zboruri ar putea fi afecate la nivel national.

In mod normal, intr-o zi de vara, se ajunge la 3.000 de avioane dirijate in 24 de ore, in spatiul aerian al Romaniei. Aici sunt incluse zborurile de survol, decolarile si aterizarile”, a declarat luni pentru News.ro purtatorul de cuvant al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), Alecu Florin Diaconu.

Doar pe aeroportul international Henri Coanda, cel mai mare al tarii, marti sunt programate peste 300 de miscari aeronave, aici fiind cuprinse decolarile si aterizarile, la care se adauga alte zeci de miscari pe celelalte aeroporturi importante ale tarii, din Cluj, Timisoara sau Iasi.

Citeste si:
Asociatia Pro Infrastructura: Saptamana trecuta o bucata din pista...
Asociatia Pro Infrastructura:...

Sindicalistii spun ca, in functie de evolutia lucrurilor, pe parcursul zilei de marti, isi arata disponibilitatea de a suspenda greva. ”Exista sanse destul de mari ca aceasta greva generala, pe care am anutat-o pe durata determinata, sa se poata opri intr-un interval de timp relativ scurt. Este imposibil de a aprecia in acest moment exact ca va fi vorba despre doua ore, trei ore, o ora si ceva. Toate lucrurile pe care le-am stabilit impreuna cu ministrul Cuc la aceasta intalnire sunt aspecte care pot fi rezolvate (…) este vorba de un numar mare de acte care trebuie puse atat in pagina cat si multe din ele aprobate”, spunea liderul sindical Gabriel Tudorache.

Exista si posibilitatea suspendarii grevei in instanta

Romatsa a contestat in instanta legalitatea grevei Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania, iar dosarul va fi judecat marti, de Tribunalul Bucuresti, la sectia a VIII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale.
Citeste si:
Angajații din Sănătate declanșează greva generală în februarie
Angajații din Sănătate...

In 12 mai, controlorii de trafic aerian au declansat o greva de avertisment de doua ore si au anuntat ca vor continua negocierile pentru a gasi solutii la cele aproximativ 50 de solicitari si a incheia contractul colectiv de munca, astfel incat sa nu se ajunga la greva generala, care ar perturba pe termen nelimitat traficul aerian. In lipsa unui acord, sindicatul care reprezinta interesele angajatilor Romatsa a anuntat ca in 30 mai, incepand cu ora 9.00, va declansa greva generala pe termen nelimitat.

Dupa greva de averitsment, sindicalistii spuneau ca, inca din august 2016, au trimis nenumarate memorii, inclusiv catre Presedintie, pentru a semnala problemele din sistem, cauzate de managementul defectuos, insa de atunci si pana cand au anuntat ca intrerup lucrul, "autoritatile au fost surde".

Directorul general al Romatsa, Valentin Cimpuieru, declara atunci ca angajatii Romatsa nu vor intra in greva generala, pentru ca negocierile continua. El sustinea ca angajatii au sprijinul Ministerului Transporturilor pentru semnarea cat mai rapida a contractului colectiv de munca.

Citeste si:
CFR a anunțat că intră în grevă generală de luni
CFR a anunțat că intră în...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.