Un academician clujean care a realizat trei variante de imn cere Parlamentului, Guvernului si Presedintiei constituirea unor comisii speciale pentru inlocuirea imnului ”Desteapta-te romane!", pe motiv ca imnul actual "inspira tristete", ”ba chiar insulta, denigreaza neamul romanesc".

Adrian Toader a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, ca linia melodica a actualului imn national ”Desteapta-te romane!” se afla intr-o gama minora ce inspira tristete, iar textul este demodat, nu face cinste, ”ba chiar insulta, denigreaza neamul romanesc, iar mai nou nu respecta directivele CE”.

M-am adresat, joi, prin scrisori, Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei, Guvernului si Presedintiei Romaniei, solicitand formarea unor comisii de specialitate atat pentru adoptarea unui nou imn de stat, cat si pentru adaugarea unei steme adecvate pe drapelul national, precum si pentru stabilirea altor date de sarbatorire a Zilei Nationale a Romaniei si a Zilei Marinei. Am propus initierea procesului de schimbare a imnului de stat al Romaniei cu unul care nu se demodeaza odata cu schimbarea regimurilor politice, cu trecerea vremii. Mai multe voci ale unor personalitati reprezentative culturii romanesti, precum scriitorul Andrei Plesu, compozitorii Horia Moculescu, Marius Teicu, academicianul Cristian Petru Balan sau criticul literar Dan Toma Dulciu, au exprimat necesitatea schimbarii imnului national al Romaniei, pentru simplul fapt ca linia melodica se afla intr-o gama minora ce inspira tristete, iar textul nu ne face cinste, ba chiar insulta, denigreaza neamul romanesc, iar mai nou respecta directivele CE”, a spus Toader.

"Din prima strofa populatia este impartita in adormiti si treji"

”Cu primul cuvant, dar nu numai, in prima strofa se produce segregarea populatiei, aceasta fiind impartita in doua mari grupari, cei treji, cei care intoneaza imnul la un moment dat, pe de-o parte, si cei adormiti, respectiv audienta, de cealalta parte. Anume, nu se spune - sa ne desteptam romani -, incluzand aici si vorbitorul, ci - <Desteapta-te> -, adica <tu sa te destepti, ca eu sunt treaz din moment ce am realizat ca tu dormi>. Iata o prima sugestie de segregare destul de direct si agresiva care induce separatismul, de genul tu asa, eu altfel”, spune academicianul, potrivit Mediafax.

"Imnul contine expresii injurioase"

Printre motivele invocate de academician in schimbarea imnului se numara si injuriile pe care, spune el, pe contine. Adrian Toader da ca exemplu expresii precum cea din strofa a 6-a, “Si blastama cu lacrami in ochi pe orisicare“ sau din din strofa a 7-a, ”De fulgere sa piara, de trasnet si pucioasa”. "Aceste versuri accentueaza descrierea neamului nostru ca fiind razbunator, popor inapoiat ce crede in blesteme, le practica dorind raul cuiva ca razbunare, pedeapsa. Noi, romanii, suntem un popor modern, educat, cetateni europeni, nu credem in blesteme si nu ne coboram la nivelul celor care cred si doresc, astfel, raul cuiva. Suntem un popor pacifist, iubitor de oameni, iertator, intelegator si intelept. Intelepciunea ne este arma de aparare. De asemenea, in strofa a 8-a apare discriminarea bazata pe religie si credinta, fapt care reiese in mod denigrator la adresa musulmanilor prin cuvintele - barbarei semilune – care incalca prevederile Directivei 2000/43/CE din 29 iunie 2000 de punere in aplicare a principiului egalitatii de tratament intre persoane, fara deosebire de rasa sau origine etnica”, a precizat Adrian Toader, potrivit sursei citate.

Totodata, spune el, si versul ”Preoţi, cu crucea-n frunte” contine o discriminare, pe baza de religie, in conditiile in care "nu toate religiile din Romania au ca simbol crucea".

"Textul conţine prea multă văicăreală, plângere de milă, autovictimizare, blesteme, multă agresivitate şi morbiditate. Nu dorim să lăsăm o astfel de moştenire copiilor noştri (...)", mai spune academicianul.

In scrisorea adresata Parlamentului, Guvernului si Presedintiei, organizarea unui concurs pentru stabilirea unui nou imn, dar a inaintat si trei variante de imn la care a scris versurile: ”Demnitate, suflet de roman!”, pe muzica lui Petre Iordache, ”Un suflet de roman”, pe muzica lui Radu Goldis” si ”Un suflet mandru de roman” care pastreaza muzica actualului imn national.

Citeste si:
Academicianul Eugen Simion a decedat la vârsta de 89 de ani
Academicianul Eugen Simion a...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.